ACTUALITATEA ACŢIUNII CATOLICE LA PILDEŞTI

6 decembrie 2009 - Sărbătoarea "Acţiunii Catolice" la Pildeşti

 

Pentru mai multe poze apăsaţi AICI

În a doua duminică din Advent, în cadrul solemn al Sf. Liturghii, celebrată de de pr. Paroh Ioan Jicmon, 46 de tineri din Pildeşti au depus adeziunea la Asociaţia “Acţiunea Catolică Sf. Iosif”. Pregătirea pentru adeziunea AC a început după Adunarea Generală (10 octombrie) prin aprofundarea notelor caracteristice ale Acţiunii Catolice  şi prin participarea la o zi de reculegere (1 decembrie).
Emoţii, nerăbdare şi zâmbete. Acestea au fost cuvintele care au caracterizat atmosfera creată de noul început. Încă de la începutul sfintei liturghii, pr. Paroh a evidenţiat sărbătoarea pe care o trăieşte comunitate parohială deoarece un mănunchi de tineri vom depune adeziunea la AC ne-a îndemnat să fim primii care dau exemplu de credinţă şi implicare în viaţa comunităţii prin “acţiunile noastre catolice”.
Tinerii au animat cântarea, au proclamat lecturile şi intenţiile de la rugăciunea credincioşilor şi i-au prezentat lui Isus darul lor la acest frumos eveniment.
Binecuvântarea cravatelor membrilor, îmnânarea lor şi rostirea rugăciunii de angajare au marcat momentul central al adeziunii. Conştienţi de responsabilitatea asumată prin da-ul spus în faţa lui Cristos şi a comunităţii, cu toţii ne-am exprimat  dorinţa de a “ieşi din anonimat şi de a părăsi angajarea ocazională”. Ne-am bucurat, de asemenea, de prezenţa şi susţinerea unui număr mare de scoutişti.
După-amiază am sărbătorit împreună la Casa FSC intrarea în cel de-al 17-lea an de existenţă a asociaţiei AC în parohia noastră.
Grupul AC Pildeşti a pornit  în acest an asociativ, plin de speranţă şi optimism, pe un drum al bucuriei. Tema anului asociativ 2009-2010, Pentru ca bucuria noastră să fie deplină, întărită de versetul biblic “Bucuraţi-vă pentru că numele voastre sunt scrise în ceruri” (Lc 10,20), să ne facă mai consţienţi de bucuria pe care o trăiesc toţi cei care îi slujesc lui Cristos.
Îl rugăm pe bunul Dumnezeu să ne dăruiască puterea necesară împlinirii propunerilor noastre, şi de asemenea, să ofere grupului AC unitate, înţelegere şi stabilitate. Dana Chelaru şi Florian  Marcu

Au intrat în marea familie a Acţiunii Catolice:
1. Balint Rafael
2. Bejan Ciprian
3. Bejan Cristian
4. Bejan Florin
5. Bejan Sabina
6.. Chelaru Silvia
7. Chelaru Claudia
8. Ciobanu Cristina
9. Ciobanu Paul
10. Dămoc Eduard-Mihai
11. Dămoc Otilia
12. Dămoc Paul
13. Diac Dacian
14. Diac Robert-Claudiu
15. Farcaş Marta
16. Hazi Andreea
17. Hazi Daniel
18. Iştoc Robert
19. Măcincă Felix Antonel
20. Mârţ Cătălin Daniel
21. Mărtinaş Claudiu Daniel
22. Mărtinaş Daniel Octavian
23. Mărtinaş Marius
24. Pal Emanuela

Au reînnoit adeziunea la Acţiunea Catolică:
1. Bejan Camelia
2. Bejan Gabriel
3. Bejan Maricica (vicepreşedinte)
4. Chelariu Daniela
5. Chelariu Olimpia (responsabil latura caritativă)
6. Chelaru Adrian (responsabil latura educativ-formativă)
7. Chelaru Cosmin-Valentin
8. Chelaru Daniela-Cristina
9. Chelaru Mihaela
10. Ciobanu Gabriel
11. Diac Loredana
12. Farcaş Sergiu
13. Gal Bianca (secretar)
14. Iacob Gabriel Daniel
15. Iştoc Adrian
16. Iştoc Otilia (responsabil latura liturgică)
17. Marcu Eulalia (administrator)
18. Marcu Florian (preşedinte)
19. Mărtinaş Bogdan
20 . Patachi Alexandru Ionut
21. Sociu Ioana
22. Sociu Paul (responsabil latura cultural-recreativă)
           
            Despre Acţiunea Catolică…
            Acţiunea Catolică are ca obiectiv formarea apostolilor laici. Este vorba despre o formare care trebuie să fie solidă, profundă, permanentă şi integrală, care îi ţinteşte pe toţi: copii, tineri şi adulţi şi implică toată viaţa persoanelor. Avem nevoie de o formare care îl are în centru pe Cristos şi conştientizează valoarea botezului.
            Ca şi laici suntem chemaţi să trăim unitatea dintre credinţă şi viaţă, prin primatul vieţii spirituale, al rugăciunii şi al contemplaţiei. Avem nevoie de o viaţă spirituală care nu se repliază pe propria persoană, ci de una care intră în contact direct cu viaţa, deoarece credinţa are şi implicaţii sociale şi chiar politice. Avem în vedere atâtea domenii care au fost indicate de către Sfântul Părinte Acţiunii Catolice, de-a lungul istoriei sale: demnitatea persoanei, apărarea vieţii, căsătoria şi familia, educaţia, sărăcia şi angajamentul nostru pentru pace şi dreptate.
            În baza acestor note fundamentale, alegerea noastră şi urmarea lui Cristos devin realitate concretă. În modul nostru de a fi şi de a trăi înaintea lui Dumnezeu şi a celorlalţi, în noi înşine şi în faţa istoriei, se văd caracteristicile Acţiunii Catolice şi baza ei de a fi o şcoală a sfinţeniei. Acest mod de a pătrunde toate ambientele vieţii cu credinţă şi cu harul lui Dumnezeu, precum şi această dorinţă de a fi ferment în realitatea noastră locală, fac din Acţiunea Catolică o alegere concretă a sfinţeniei în cadrul cotidianului.

 

18-25 octombrie 2009 - ZILELE ACŢIUNII CATOLICE la PILDEŞTI

 

Pentru mai multe poze apăsaţi AICI

         În săptămâna 18-25 octombrie 2009 Federaţia Acţiunea Catolică din România a iniţiat evenimentul naţional „Zilele Acţiunii Catolice”. Prin acesta, s-a dorit promovarea Acţiunii Catolice atât la nivel naţional, cât mai ales la nivel local, prin activităţi de promovare, cunoaştere şi formare specifice Acţiunii Catolice.
         Având la bază motoul „Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu” (Mt 6,33) şi tema Pune-l pe Dumnezeu pe primul loc în viaţa ta! Fă parte din Acţiunea Catolică!, tinerii parohiei Pildeşti ne-am întâlnit miercuri, 21 octombrie, pentru a pune în comun cunoştinţele pe care le avem despre Acţiunea Catolică, subliniind caracteristicile sale şi beneficiile activităţilor naţionale, realizate împreună cu cei greco-catolici; în a doua parte a întâlnirii am realizat câteva jocuri de cunoaştere.
         Vineri, 23 octombrie, am organizat o dezbatere pe tema voluntariatului şi rolul acestuia în viaţa tinerilor de astăzi. În ciuda numărului mare de participanţi, discuţiile au decurs foarte uşor, cu toţii fiind interesaţi şi implicaţi în temă. Spre surprinderea noastră, am descoperit că termenul de „voluntariat” nu le este nici pe departe străin participanţilor la întâlnire şi, mai mult decât atât, pun accent pe aceste tipuri de activităţi pe care le percep, în primul rând, în sens creştin. Deşi ideea de voluntariat este difuzată permanent în media iar activităţile voluntare sunt încurajate şi foarte apreciate, se observă că nu este asociată cu termenul de „faptă bună” sau de „caritate”, cu atât mai puţin cel de „credinţă”, însă la discuţiile pe grupe din cadrul întâlnirii, acestea au fost primele „definiţii” date voluntariatului, lucru care ne-a uimit pe de o parte, iar pe de alta ne-a îmbucurat enorm. Am fost toţi de acord că principalul scop al voluntariatului este ajutorarea celor în nevoie, a aproapelui nostru.
            Acţiunea Catolică propune şi organizează permanent activităţi de voluntariat, cum ar fi: strângeri de fonduri pentru cei nevoiaşi, vizite la orfelinate, azile şi la bolnavi, spectacole caritabile, vizite la bătrânii din sat de Crăciun, activităţi ecologice, dar şi altele în serviciul comunităţii. Am descoperit împreună cât de mult ne-au influienţat, în mod pozitiv, aceste acţiuni şi efectul care l-au avut în modul nostru de a percepe lucrurile. Mai mult decât atât, am realizat că în acest fel am învăţat să ne asumăm responsabilităţi şi să-l vedem pe Cristos în cei ce suferă şi au nevoie de ajutor, aşa cum El ne-a învăţat.
          Voluntariatul nu înseamnă sacrificiu, nu e o datorie, ci e un act de iubire, o dorinţă profundă de ajuta, de a face ceva pentru lumea în care trăim şi pentru aproapele, fără să aşteptăm nimic în schimb. Tocmai de aceea, la sfârşitul întâlnirii, în cadrul unui moment de rugăciune, l-am rugat pe Dumnezeu să-i ajute pe voluntarii din toate domeniile să lucreze cu iubire şi dăruire totală, înţelegând adevărata semnificaţie a activităţilor întreprinse şi să trezească spiritul de voluntar în fiecare dintre noi, pentru ca în acest fel să ne apropiem din ce în ce mai mult de misterul iubirii divine şi să ne formăm ca tineri responsabili şi disponibili mereu, ce trăiesc în mod conştient şi plini de entuziasm credinţa. Tot pentru aceasta am oferit şi Sfânta Liturghie a tinerilor de duminică, 25 octombrie. Bianca Gal, ACT  Pildeşti