ACTUALITATEA SCOUT

25 septembrie 2009 - A doua ediţie a "Adunării Generale" - O altă formă de viaţă!

 

Pe data de 25 septembrie 2009, centrul Scout “Adormirea “Maicii Domnului” din Pileşti a sărbătorit un eveniment special, si anume-cea de-a doua ediţie a “Adunării Generale” care a avut loc la Liceul „La Salle” din Pildeşti. Participanţii au fost exploratorii, liderii şi comitetul de părinţi care este format de Dna. Frâncu Maricica, Dl. Vicenţiu Chelaru, Dna. Gabriela Mărtişcă, Dna Elvira Mărtinaş şi Dna. Gabriela Mârţ.

In cadrul acestei întâlnirii, au avut loc hotărâri cu privire la noua conducere a centrului, o revizuire a tuturor activităţilor desfăşurate în anul precedent şi, în mod special, a celor desfăşurate în timpul verii, discuţii cu privire la adoptarea unor iniţiative care sa ne antreneze în vederea unui nou început de drum.

În ceea ce priveşte noua conducere a centrului nostru, punem la cunoştinţă ca a fost aleasă Emanuela Dumea, ca şefa C. L. „Adormirea Maicii Domnului” din Pildeşti şi pe Adina Frâncu, ca viceşefa. Emanuela a preluat conducerea de la Sabina Mârţ, sefa centrului ultimul an. Pentru celelalte sarcini statutare au fost alese Eliza Farcaş - secretară; Chelaru Ioana - trezorier; Adelina Mărtinaş - imagine; Fr. Jesus Sagredo - formare şi Camelia Săscu - programe.

Momentul cel mai surprinzător al întâlnirii, care ne-a bucurat pe toţii, a fost iniţiativa  părinţilor de a se implica mai mult în ceea ce înseamnă Scout! Cu gândul ca astfel vor putea fi mai aproape de copiii lor, dar şi de spiritul cercetăşesc, aceştia au propus planificarea unui stagiu de pregătire pentru părinţii dornici de a da vieţii lor un alt curs. Cu mare bucurie acest gând a fost primit de liderii centrului din Pildeşti, care au sesizat importanta acordată mişcării Scout, si totodată rezultatele necontestate şi privite cu admiraţie de către părinţii cercetaşilor. (Adelina Mărtinaş, responsabil cu imaginea Scout)

UN DRUM FRUMOS: 15 ani de cercetăşie la Pildeşti

Azi, 18 septembrie 2009, se împlinesc 15 ani de când a fost înfiinţat Centrul Local Scout „Adormirea Maicii Domnului din Pildeşti, Com. Cordun. În cadrul ceremoniei de înfiinţare a centrului, prezidată de Pr. Dr. Alois Bulai la 18 septembrie 1994, 13 tineri şi un adult (cel care scrie), am promis, prin cuvânt de onoare, să împlinim datoriile către Dumnezeu şi ţară, România, să ajutăm pe semenii noştri în orice situaţie şi să împlinim legea scout.
Sute de copii, adolescenţi şi tineri (lupişori, temerari şi exploratori, după denumirea cercetaşească), au trecut prin această mişcare educativă, care este răspândită în toata lumea şi care numără cca 28  de milioane de membri, de toate vârstele, rasele şi credinţele.
Serbarea celei de-a 15-a aniversări a avut loc duminica 13 septembrie 2009. Trei momente diferite i-au adunat pe toţi cercetaşi din Pildeşti, actuali şi foşti lideri. Primul a fost la Sf. Liturghie de mulţumire, prezidată de Pr. Iulian Farţade, care a avut loc la biserica parohială. În cadrul slujbei a fost binecuvântat steagul de la O.M.S. (Organizaţia Mondială Scout), emblema care în viitor va prezida momentele cele mai importante din viaţa cercetaşilor din localitate.
După prânz, peste patru sute de persoane s-au adunat la Căminul Cultural al satului (pus mereu la dispoziţie, benevol, de Primăria Cordun), pentru a asista la un festival artistic care a pornit cu o reprezentare a momentului înfiinţări centrului acum 15 ani. Actorii principali au fost liderii scout şi regizorul scenetei, Leonard Farcaş. Istoria centrului din aceşti ani a fost prezentată într-un mod sugestiv şi plăcut, printr-un power point, coordonat magistral de lideri Camelia Sescu şi Loredana Mârţ. De data aceasta ne-au onorat cu prezenţa Dna. Mariana Martinaş, viceprimar al comunei Cordun, şi reprezentanţii Liceului „la Salle” şi de la Grădiniţă „Maestre Pie Venerini” din Pildeşti.
Nu a lipsit tradiţionalul tort, oferit de liderul Eliza Farcaş şi colegii ei, frumos împodobit cu însemnele scout, nici timpul frumos de destindere la căminul bisericesc unde, spre seară, s-au adunat în număr mare scout-isti cu părinţii şi prietenii lor.
Să dea Dumnezeu ca, în viitor, istoria acestui centru de cercetaşi să se îmbogăţească de realizări frumoase după stilul lui Baden Powell, care mereu ne îndeamnă să ne străduim la împlinirea datoriilor noastre ca cercetaşi „ca să lăsam lumea aceasta puţin mai bună decât am găsit-o”. (Fr. Jesus Sagredo, membru fondator)

 

ALINA: DE LA PROMISIUNEA SCOUT, LA JURAMÂNTUL CĂSĂTORIEI (Fr. Jesús Sagredo)

             Duminică, 27 iulie 2008, Alina Demişcă a mers mai departe cu angajamentele vieţii. Înconjurată de sute de săteni şi un frumos grup de cercetaşi din C. L. „Adormirea Maicii Domnului” din Pildeşti, s-a unit în căsătorie cu Rosi Mîrţ pentru totdeauna.
            Ceremonia căsătoriei civile a fost urmată de o Sf. Liturghie prezidată de Pr. Laurenţiu Ignat, vicar la Pildeşti, şi concelebrată de doi fii ai satului: Pr. Mârţ Mihai, paroh la Oradea şi Pr. Mîrţ Marius, student în Statele Unite.
            Alina a parcurs un drum frumos ca cercetaş, drum care a început pe 18 februarie 1996 când a depus promisiune ca „lupişor”. După ce a parcurs toate treptele cercetăşeşti a devenit „lider”. În ultimii ani s-a ocupat de îndrumarea ramurei „exploratorilor”.
            Ne bucurăm cu Alina şi Rosi, le dorim binecuvântare de la Dumnezeu şi noroc în viaţă. Casă de piatră!

CERCETASII DE LA PILDEŞTI RAPORTEAZĂ (Fr. Jesús Sagredo)

        Două evenimente mai puţin obişnuite am avut prilejul de a le trăi în centrul nostru scout în ultimele saptămâni.
        Hirotonirea şi Primiţie unui fost cercetaş. La data de 18 februarie 1996, Cristinel Gal a intrat în marea familie scout; împreună cu un grup mare de lupişori, temerari şi exploratori a depus promisiunea scout şi a primit cravata alb-roşie semn distinctiv al grupului cercetăşesc din parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Pildeşti. După ce a absolvit şcoala generală la Pildeşti a intrat la seminar. A terminat studiile preoţeşti devenind Pr. Cristinel fiind hirotonit preot de către P. S. Petru Gherghel, episcop de dieceza de Iaşi, într-o ceremonie de neuitat care a avut loc la catedrala din Iaşi la data de 24 iunie 2008.
        Duminică, 29 iunie 2008, sute de credincioşi din Pildeşti, dar şi  grupul de cercetaşi din C. L. „Adormirea Maicii Domnului”, s-au alăturat Pr. Cristinel pentru a asista la prima Sfântă Liturghie celebrată în satul său natal, ceremonie care a fost concelebrată de zece preoţi
        Ne bucurăm pentru Pr. Cristinel şi îi dorim, cum a spus P.S. Aurel Percă la predica din ziua hirotonirii, ca să fie un „alter Christus”, adică un alt Cristos pentru oamenii care va păstori spiritual.
        Vizita noului Preşedinte al Cercetaşilor din România la Pildeşti. la data de 10 iulie 2008, a poposit la Pildeşti Dl. Alexandru Moldovan. Vizita această se încadrează în programul „caravanei cercetaşeşti”, care are ca scop principal aflarea „in situ” situaţia reală a tutuor centrelor cercetaşeşti din tară încadraţi în ONCR (Organizaţia Naţionala Cercetaşii Romaniei). Dl. Moldovan a profitat şi această ocazie pentru a insista în caracterul aducativ al Mişcării Scout, şi pentru a ne prezenta liniile generale de acţiune pentru următorii ani. În premiera ne-a anunţat proiectul pentru anul 2010 de a fi Romania gazda unei „Jamboree” care să convoace în ţara noastră mii de tineri cercetaşi din toate continentele. Un astfel de eveniment nu a avut loc în ţara din anul 1936.
        Este a două oară când un preşedinte al ONCR vizitează satul nostru. Prima dată a fost pe 6 octombrie 2007, când l-am primit pe fostul presedinte, Dl. Sorin Boros, cu ocazia deschiderii anului scout 2007-2008 şi a inaugurării str. Baden Powell la Pildeşti.


CERCETASII DIN PILDESTI DE ZIUA COPILULUI 2008

        Centrul Local  din  parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Pildeşti a sărbătorit Ziua Copilului în două momente diferite.
        Pe 1 iunie 2008, peste patru sute de persoane, în cea mai mare parte copii, s-au bucurat, timp de două ore, de o frumoasă manifestare culturală, artistică şi ludică. Spectacolul a avut loc la Căminul cultural al satului, mereu pus la dispoziţie de către Primăria Cordun. Protagoniştii  acestui spectacol au fost doisprezece tineri, lideri cercetaşi, frumos îmbrăcaţi în clovni. Trupa a fost coordonată de Leonard Mîrţ, şeful centrului cercetăşesc din Pildeşti şi de Ciprian Chelariu.
        Ne-am bucurat şi de o frumoasă colaborare a grupului de dansatori de la Şcoala generală din Pildeşti, condus de Dna. învăţătoare Zaharia.
        Al doilea moment a avut loc pe 7 iunie 2008, sâmbătă, când copii din Pildeşti, coordonaţi de un grup de lideri cercetaşi, au participat la „Sărbătoarea Copiilor” organizată de Oficiul pentru Pastoraţie din cadrul episcopiei Romano-Catolică din Iaşi.
        Gazda întâlnirii a fost Parohia „Sf. Francisc de Assisi” din Izvoare-Bacău, condusă de Pr. Andrei Cocianga. Programul zilei a fost foarte variat şi pe placul copiilor. La ora 11,00 a avut loc Sf. Liturghie pontificală, prezidată de păstorul diecezei, P. S. Petru Gherghel, şi concelebrată de un număr mare de preoţi, implicaţi în pastoraţia copiilor şi coordonaţi de Pr. Felix Roca, responsabilul Oficiului pentru Pastoraţie. Peste trei mii de copii din aproape o sută de parohii din toată Moldova au trăit cu mare bucurie acest moment religios care s-a axat pe motoul „Duhul Sfânt este puterea mea”
        După programul de la Izvoare grupul de cercetaşi de la Pildeşti a vizitat Planetariul din Bacău. La 15,30 ne-a primit cu mare căldura Dna. Maria Vela şi cu mare competenţă ne-a arătat minunile planetei noastre şi eforturile oamenilor de ştiinţă pentru a descoperi secretele universului. Am rămas uimiţi când am ajuns la sala de proiecţie unde am văzut, ca în viu, frumuseţea boltei în timpul nopţii. Mulţumim Dnei. Maria pentru că a pus în sufletul nostru încă o picătură în plus ca să fim curajoşi când este vorba de a „Cunoaşte şi a iubi natura”, cum ne spune legea scout, şi de a ajunge la Dumnezeu, creatorul a toate, prin minunile lăsăte de El peste tot.
        Cu bucurie în suflet şi cu recunoştinţă către cei care ne-au ajutat să ne simţim bine, ne-am întors acasă după atâtea ore de fericire.
        Terminăm această cronică cu un călduros La Mulţi Ani! de „Ziua copiilor” noştri care, aşa cum a spus P. S. Petru Ghergel la Sf. Liturghie de la Izvoare, sunt ca „porumbei ai păcii şi ai iubirii, prin puterea primită de la Duhul Sfânt”.
                                                                                  Liderii cercetaşi şi Fr. Jesus Sagredo,

ZIUA Sf. IOAN DE LA SALLE

        Fiind Patronul educatorilor creştini, Sf.Ioan de La Salle este un model pentru lideri şi un prieten pentru toţi cercetaşii din Pildeşti.
        Anul acesta l-am cinstit, pe 15 mai 2008, la sf. Liturghie de seară prezidată de pr. Laurenţiu Ignat, vicarul din parohia noastră.
        Dar au fost şi alte momente plăcute. Duminică, 18 mai 2008, a avut loc tradiţionalul „Joc Sătesc”, care a ocupat peste cinci ore din timpul temerarilor. Cele cinci patrule s-au străduit pentru a trece cu bine toate probele prelucrate din timp de exploratori. Jocul s-a încheiat la sala de sport a Şcolii „La Salle„ unde a avut loc premierea. Patrula învingătoare a primit şi cupa evenimentului, donaţie de Olimpia Dămoc.
        Lupişorii s-au bucurat şi ei de această sărbătoare cu un concurs de jocuri şi de probe care s-a desfăşurat în duminicile de 18 şi 25 mai.

TRECEREA LA LIDERI

        Este un eveniment mai rar întâlnit în grupurile noastre. Suntem obisnuiţi cu trecerea la temerari şi la exploratori. De trei ani nu s-a făcut într-un mod oficial. Era ceva aşteptat de 10 tineri şi tinere care duc cu mare bucurie şi dărnicie greutăţile muncii Centrului nostru.
        O săptămână de pregătire temeinică în zilele 5-10 mai, contrastată cu un bilanţ frumos făcut sâmbătă, 10 mai, au contribuit la o reflecţie serioasă asupra a ceea ce suntem, ce facem, pentru cine lucrăm… şi alte întrebări care ne ajută să ne bucurăm de rolul nostru de a fi fericiţi şi de a încerca ca şi copiii de lângă noi să trăiască şi ei fericiţi, după modelul pe care ni l-a lăsat B.P.
        Înainte de ora cinci dimineaţă am pornit de acasă. La răsăritul soarelui, duminica 11 mai 2008, lângă râul Moldova, în cadrul unei ceremonii speciale şi bine pregătite, cei zece tineri au reînnoit, ca creştini şi cercertaşi, angajamentul lor educativ. Rugăciunea, simbolurile, promisunile şi amintirea au făcut ca acest eveniment să fie de neuitat.
        Iată numele celor care au făcut trecerea: Paula Chelaru, Sergiu Demişcă, Leonard Farcaş, Olimpia Mărtişcă, Loredana-Monica Mîrţ, Maria Mârţ, Sabina Mârţ, Ema Mîrţ, Leonard Mîrţ şi Camelia-Maria Săscu.
        Ca martori ai acestui eveniment au fost Alina Demişcă şi Fr. Jesus.

EXERCIŢII SPIRITUALE PENTRU TINERII CERCETAŞI

        Între zilele 25-28 aprilie 2008 cinci lideri din centrul nostru: Olimpia, Ema, Leonard, Sergiu şi Loredana au participat la Exerciţiile Spirituale care s-au organizat la Casa D. Orione din Iaşi. Trei exploratori: Eliza, Emanuela şi Gheorghiţă, împreună cu liderul Alina Demişcă, care a colaborat la organizare, au asistat la exerciţiile specifice pentru această ramură care au avut loc la casa PP. Asumpţionişti de la Mărgineni (Bacău). Şi Fr. Jesus a beneficiat o zi de aceste exerciţii.
        Mulţumim atât pr. Alois Hîrja, asistentul general ASCRO cât şi PP. Orionini şi Asumpţionişti pentru ca ne-au deschis casele lor ca să putem trăi aceste zile de har.

ÎNTÂLNIREA CU PĂRINŢII SCOUT-IŞTILOR

        A avut loc pe 27 aprilie 2008 la Căminul  cultural al satului şi a fost prezidată de Sabina Mîrţ, viceşefa centrului nostru şi de fr. Jesus. Ordinea de zi a fost următoarea: Raportul de activităţi al anului 2007, Campania „Doi la sută”, Implicarea adulţilor în mişcarea noastră, Activităţi de vară, Raportul financiar şi altele.
        Cu mare plăcere transcriem intervenţia unui tată care a participat la această întâlnire:
        Dragi lideri  scout, iubite frate Jesus:
Ca părinte îmi exprim mulţumirea totală, am doi copii care împărtăşesc convingerile şi activităţile acţiunii scout la nivelul satului Pildeşti.
        Mă bucur că sunteţi plini de viaţă, că împreună cu copii noştri desfăşuraţi acţiuni educative, religioase şi cu caracter echitar-gospodăresti, care au ca scop final formarea de persoane cu caracter atât religios cât şi cu un spirit civic demn de vremurile pe care le trăim.
        Vă mulţumesc că reuşiţi, duminică de duminică şi sărbătoare de sărbătoare, să adunaţi copiii noştri şi să le propuneţi teme diverse în care să se implice ca şi persoane mature care trăiesc în societate. Vă mulţumesc că dăruiţi copiilor atâta bucurie la fiecare întâlnire şi că ei, după fiecare întâlnire, o aşteaptă pe următoarea. Vă doresc să continuaţi pe această linie religios-cultural-social educativă cu acelaşi zel şi vă rgăm să transmiteţi, prin copii noştri, mesajele de bunătate şi îndurare ale Domnului dar şi problemele pe care le întâmpinaţi pentru a vă sprijini în nobilul act de educare  al acestor copii.
        Îmi permit o singură sugestie: Organizarea unui concurs de pescuit fie pe pârâul Ciurlic fie pe una din bălţile dinspre satul Simioneşti, asistaţi de părinţi.
        Vă mulţumesc din suflet pentru efortul pe care îl depuneţi şi vă doresc multă sănătate şi putere de muncă în această activitate la care v-aţi dat acordul. CRISTOS A  ÎNVIAT !

ZIUA NATURII 2008

        A avut loc sâmbăta 19 aprilie 2008. Aproape o sută de cercetaşi şi simpatizanţi au participat, cu liderii lor, la diferite acţiuni care arată preţuirea noastră către natură. Dimineaţă temerarii şi exploratorii, cu mare curaj şi dărnicie au varuit toţi plopii -peste două sute- care sunt lângă drumul principal care uneşte satele Pildeşti şi Simioneşti. Lânga noi a fost tot timpul D-lui Adrian Diaconu. Mulţumim D-lui Primar pentru sprijim pe care ni l-aţi acordat şi de data aceasta.
        Patrulele lupişorilor cu liderii lor au curaţat şanţurile drumului principal al satului. Două zeci de saci s-au umplut cu mizerie aruncată de oamenii neatenţi şi răspândită de vânt peste tot. Doi km din drum au fost curăţaţi. Bravo, lupisori!

DIPLOMA DE MERIT PENTRU C. L. „Adormirea Maicii Domnului” din Pildeşti

        Participanţii la Asamblea Generală ONCR nu au venit cu mâna goală de la Bucureşti. Comisia care a examinat raporturile activităţii centrelor cercetăşeşti din ţară pentru Anul Centenar 2007, a considerat raportul nostru că fiind cel mai bun. Seful centrului nostru, Leonard Mîrţ, a primit din mâna D-lui Adrian Suhanea, reprezentantul comisiei de evaluare, diploma care acredită această distincţie. Un frumos gest din partea conducerii ONCR, un gestul care ne bucură şi ne încurajeză.

ASAMBLEA GENERALĂ ONCR

        A avut loc la Bucureşti la data de 12 aprilie 2008. Ordinea de zi a fost foarte încărcată şi s-a desfăsurat într-un ambient foarte plăcut. La Asamblea Generală a fost adoptată strategia de dezvoltare a organizatiei pe perioada 2009-2011 şi a fost aleasă noua conducere a O.N.C.R. S-a ales noul preşedinte al ONCR, pentru urmatorii trei ani, în persoană D-lui Alexandru Moldovan şi noul Consiliul Director, din care face parte Adrian Secal, din C. L. Bacău-„Fericitul Ieremia”, responsabil al departamentului „Principii si Valori, Cercetaseşti”. Mulţumim D-lui Sorin Boroş pentru tot ce a făcut pentru scout în aceşti ani şi le dorim D-lui Moldovan şi noului consiliul Director succes în noua sa responsabilitate.
        Din C. L. din Pildeşti au asistat la Asamblea Leonard Mîrţ şi Fr. Jesus Sagredo.

UN FOST TEMERAR DIN PILDEŞTI A FOST HIROTONIT PREOT

        La data de 29 martie 2008 Pr. Claudiu Mărtişcă OFM.Conv , împreună cu alţi 12 tineri, a fost hirotonit preot în cadrul unei ceremoniei pontificale prezidată de păstorul dicezei P.S. Petru Gherghel, care a avut loc la Nisiporeşti (Neamţ). A două zi, cercetaşii, în număr mare, au participat la Primiţie. Claudiu, fiind temerar, a întrat la Seminar Franciscan din Roman unde a urmat studiile care l-au pregătit pentru a deveni preot. Ne bucurăm cu Pr. Claudiu, cu familia lui şi  îi dorim o viaţa pastorală rodnică!

TREI MOMENTE RELIGIOASE ÎN SĂPTĂMÂNA MARE

        Pe 16 martie 2008 grupul nostru a participat la procesiune de Duminica Floriilor, înainte de Sf. Liturghie de la 11,00. În această zi un grup de lideri si exploratori a participat la o manifestare religioasă pe dealurile din Săbăoani: Calea Sfintei Cruci, care s-a reprezentat în aer liber la Izvoarele. Liderii din centrul nostru au condus cu mare competenţă, adoraţia de Joia Sfânta programată pentru toţi copiii din sat.

ŞTAFETA STEAGULUI ONCR

        Semnul identităţii noastre a trecut şi pe la noi. În grabă am participat la această activitate. Noi am primit steagul pe 3 februarie 2008 de la un grup de cercetaşi din Bacău şi a două zi liderii Camelia şi Maricica l-au dus la Piatra Neamţ îmbogăţit cu amintirile noastre. După o călătorie de peste 2800  Km steagul a ajuns la destinaţie. (cfr. www.infoscout.ro)

ECOURI DIN ZIUA DE 8 MARTIE: MAMELE CERCETAŞILOR DIN PILDEŞTI ALEG „MAMA ANULUI SCOUT 2008”

         Duminică, 9 martie 2008, în cadrul unui act cultural, mamele din Pildeşti au ales cea mai bună compunere dintre cele 10 care au ajuns în finală. Compunerile au fost făcute cu o săptămână înainte, în cadrul întâlnirii duminicale, de către copiii cercetaşi din ramura „lupeţilor” (7-11 ani). Lucrarea care a avut mai multe voturi a fost cea făcută de Andreea Mîrţ, mama ei fiind aleasă  „Mama Anului Scout 2008”.
         Actul a avut loc după Sf. Liturghie de la ora 11, la Căminul Cultural al satului şi a fost un frumos omagiu adus tuturor mamelor, mai ales pentru cele care au copii în Centrul Local Cercetăşesc „Adormirea Maicii Domnului” din Pildeşti.
         Prezentatorii serbării au fost liderii cercetaşi Leonard Mîrţ şi Sergiu Demişcă. Copiii şi tinerii, prin audiovizual, poezie, cântece şi scenete au bucurat publicul asistent, timp de două ore, dar mai ales pe mamele lor.
         Şi mamele au avut un rol deosebit în această zi. Dna. Iuliana Iştoc şi Dna. Gabriela Matieş au scos din chitara şi vioara lor, cele mai frumoase melodii care au încântat publicul. De altă parte Dna. Angela Pal a pus talentul său pentru a ne bucura cu cantece şi scenete proprii.
         Cel mai emoţionant moment al spectacolului a fost când s-a cunoscut mama anului. La un moment Andreea a luat-o de mână pe mama sa şi împreună au urcat pe scenă, însoţite de aplauze. Acolo, doamna Bibiana Mîrţ, a fost proclamată „Mama Anului Scout 2008” şi decorată de către doamna Iuliana Iştoc –Mama Anului Scout 2007- cu o eşarfă confecţionată din culorile cravatei noastre: roşu şi alb. După ce a primit un frumos buchet de flori doamna Bibiana a luat microfonul şi a mulţumit organizatorilor şi celor prezenţi pentru distinţia primită.
         Peste cinci sute de persoane au asistat la acest omagiu. Ne-au onorat cu prezenţa din partea Parohia din Pildeşti - Pr. Paroh, Ioan Jicmon şi Pr. Laurenţiu Ignat; din partea Primariei Comunei Cordun - Ing. Dl. Adrian Diaconu, primar şi Dra. Maria Martinaş, viceprimar.
         Încheiem acest reportaj cu două fragmente din compunerile finaliste.
         „Mama, eu te iubesc şi îţi mulţumesc că mi-ai dat viaţă. Tu mă hrăneşti, mă ajuţi la teme, mă asculţi şi mă iubeşti cum nimeni nu mă iubeşte. Tu ai un glas foarte dulce, eşti frumoasă şi cea mai bună mămică din lume… Îţi mai spun că tu în toate celelalte lucruri eşti perfectă: eşti harnică, gospodină şi cea mai bună bucătăreasă. Tot ce faci tu este pe placul meu. Îţi mulţumesc pentru tot ce faci. Cu drag, fetiţa ta” (Mîrţ Andrea, lupişor)
       „Mama mea iubită este ca un soare. Ne rugăm seara la bunul Dumnezeu pentru ca toată familia să fie sănătoasă şi ca fraţiorul meu să poată vorbi bine… Seara ne strânge în braţe şi ne spune cât de mult ne iubeşte. Noi încercăm, în felul nostru de copii să o ascultăm…” (Bulai Ema, lupişor)
                                                                                                                                            A consemnat, Fr. Jesus Sagredo

O SUTĂ DE CERCETAŞI DIN PILDEŞTI ÎN SĂRBĂTOARE (Ziua Amintirii lui Baden Powell)

                 În fiecare an, 22 februarie este o zi specială pentru peste 28 milioane de membri a marii familii Scout.
                După mai bine de o săptămână de pregătire, Centrul Local de cercetaşi „Adormirea Maicii Domnului” din Pildeşti s-a bucurat de un altfel de aniversar.
                Serbarea a avut loc duminică, 24 februarie 2008, când 32 de „Lupişorii”, „Temerari” şi „Exploratori” au depus, pentru prima oară, promisiunea scout.
                Actul central a avut loc în cadrul unei Sf. Liturghii, prezidată de Pr. Laurenţiu Ignat, la care au asistat o sută de cercetaşii şi familiile lor, înconjuraţi de un număr mare de copii şi credincioşi din parohia Pildeşti, dintre care şi foşti lideri.
                Cei mai noi cercetaşi au promis „fidelitate faţă de Dumnezeu; de ţara lor, România; de legea scout şi, în acelaşi timp, au promis că sunt dispuşi să-i ajute pe semenii lor în orice situaţie”.
                Binecuvântarea cravatelor noilor membri a Centrului Local „Adormirea Maicii Domnului”, de către Pr. Laurenţiu şi înmânarea emblemelor cercetăşeşti din partea liderilor Centrului Local din toate ramurile a marcat momentul central al ceremoniei. La sfârşitul actului religios s-a cântat imnul cercetaşilor din Pildeşti „Scoutul e viaţa noastră, scoutul e ce ne-a unit”.
                În programul de după amiază copiii şi tinerii s-au întâlnit, în ambient festiv, la sala de spor a Şcolii Profesionale „La Salle”, împodobită de tinerii exploratori, unde a avut loc actul recreativ la care au participat toate ramurile centrului şi chiar grupul de lideri.
                Când Leonard Mârţ, şeful centrului, a rupt gaşca după tradiţia scout, actul şi sărbătoarea Ziua Amintirii 2008 au luat sfârşit pentru o sută de cercetaşi din Pildeşti în sărbătoare.

Fr. Jesus Sagredo, membru fondator al C. L. „Adormirea Maicii Domnului”, Pildeşti


               Lordul Robert Baden-Powell (1857-1941), întemeiatorul Mişcării Scout, ne-a lăsat nouă, cercetaşilor, un ultim mesaj cu un conţinut minunat şi vrem s-ăl punem la îndemână cititorilor care doresc să cunoască esenţialul spiritului unei persoane care şi-a dedicat, în exclusivitate, o parte din viaţa sa slujirii oamenilor, mai ales a copiilor şi a tinerilor, punând astfel, temelia Organizatiei Mondială Mişcării Scout.

Dragi cercetaşi,
                Dacă aţi văzut vreodată piesa “Peter Pan” vă amintiţi că şeful piraţilor îşi spunea mereu testamentul deoarece îi era teamă că atunci când va veni vremea să moară nu va găsi timp să şi-l rostească. În aceeaşi situaţie mă aflu şi eu şi, cu toate că nu sunt pe moarte acum, voi fi curând şi vreau să vă transmit un cuvânt de rămas bun.
                Ţineţi minte, sunt ultimele cuvinte pe care le veţi mai auzi vreodată de la mine, aşadar ascultaţi-le cu atenţie şi gândiţi-vă la ele.
                Am avut o viaţă foarte fericită şi aş vrea ca fiecare dintre voi să aibă o viaţă la fel de fericită ca şi mine.
                Cred că Dumnezeu ne-a adus pe această lume pentru a fi fericiţi şi a ne bucura de viaţă. Fericirea nu vine nici din bogăţie, nici doar dintr-o carieră plină de succes, nici din toleranţa faţă de voi înşivă. Veţi face un pas uriaş către fericire făcându-vă un corp solid şi sănătos cât sunteţi tineri, astfel încât să fiţi utili şi să vă bucuraţi de viaţă când veţi fi adulţi.
                Studiul naturii vă va arăta cum a umplut Dumnezeu lumea de lucruri frumoase şi minunate de care voi să vă bucuraţi. Fiţi mulţumiţi de ceea ce aveţi şi folosiţi totul în cel mai bun mod cu putinţă. Priviţi partea luminoasă a lucrurilor mai curând decât cea întunecată.
                Dar adevărata cale către a atinge fericire este să o răspândiţi în jurul vostru. Încercaţi să lăsaţi această lume un pic mai bună decât aţi găşit-o şi, când vă va veni timpul, veţi muri împăcaţi gândindu-vă că, în fiecare ocazie, nu aţi pierdut timpul, ci aţi făcut tot ce v-a stat în putinţă.
                Fiţi astfel “GATA ORICÂND” să trăiţi şi să muriţi fericiţi, fiind mereu loiali Promisiunii Cercetăşiei chiar şi atunci când nu veţi mai fi copii... şi Dumnezeu să vă ajute.      
                Al vostru prieten,
               Robert Baden-Powell

O ZI DE HAR LA HĂLĂUCEŞTI

            Sâmbăta, 16 februarie 2008, la ora 6:40 dimineaţă, un grup de tineri cercertaşi de la Pildeşti s-a îndreptat, pe jos, spre gara din Săbăoani unde a luat trenul care îi duceau la Hălăuceşti, pentru a participa împreună cu lideri cercetaşi din această comunitate, la o zi de reculegere.
            După ce am vizitat biserica parohială ne-am dus la mănăstirea Surorilor Franciscane Misionare de Assisi, unde Sr. Elizabeta ne-a primit cu mare căldură.
            La 9,00 fix am început programul cu o rugăciune de laudă în capela Mănăstirii, frumos ambientată potrivit timpului liturgic de post.
            Prima meditaţie, susţinută de Pr. Ciprian Enăscut OFMConv şi prezentată într-un mod cu totul original, a avut ca tema „Curăţia inimii”. A urmat un timp personal de reflecţie care s-a prelungit şi în grupuri mici. Am avut ocazie de a ţine colocviu spiritual sau spovadă cu preoţi care au fost la dispozitia noastră.
            În timpul Sf. Litrughie, Pr. Ciprian a ţinut a două meditaţie pe baza lecturilor zilei, punând accentul pe fidelitatea faţă de Dumnezeu şi de legile lui, şi pe iubirea faţă de ceilalţi, inclusiv faţă de duşmanii noştri.
            După pauza de masă, Sr. Elizabeta şi Sr. Maria s-au alăturat grupului. Am fost informaţi despre carisma Congregaţiei lor şi am avut prilejul de a asculta o mărturie încurajatoare de vieţii închinate lui Dumnezeu în slujirea copiilor şi persoanelor în nevoie.
            Cu viscol şi zapadă afară, dar cu pace şi bucurie în suflet, am lăsat Hălăuceşti-ul, unde timp de câteva ore a fost pentru noi o oază de linişte care ne-a oferit posibilitate de a ne pregăti pentru marea sărbătoare a Paştelui care se apropie.
            Mulţumim grupului de cercetaşi din Hălăuceşti, dar mai ales Pr. Ciprian şi Surorilor Franciscane care prin contribuţia lor au făcut posibilă această zi de har.
Lideri din Pildeşti şi Fr. Jesus

PRIMA VIZITĂ LA BISERICA ORTODOXĂ DIN CORDUN A GRUPULUI DE CERCETAŞII DIN PILDEŞTI

          Azi, 20 ianuarie 2008, între orele 13 şi 14,30, un grup de 60 de adolescenţi şi tineri cercetaşi (temerari, exploratori şi lideri) din parohia catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Pildeşti au vizitat parohia Sf. Gheorghe din Cordun. Această vizită se încadrează în cadrul oferit bisericilor creştine, între zilele 18-25 ianuarie, când întreaga lumea creştină celebrează Octava de rugăciune pentru unirea bisericilor.
          Fiind unul dintre obiectivele mişcării scout să lucrăm pentru apropierea între oameni,  fără să facem deosebire de limbă, cultură, religie, etnie…, conducerea grupului de cercetaşi din Pildeşti face, în fiecare an, mici gesturi de apropiere cu fraţii noştri ortodocşi.
           Aceasta activitate are loc în cadrul „Săptămânii de Rugăciune pentru unitatea creştinilor”, promovată de Comisia „Credinţă şi Constituţie” a Consiliului Ecumenic al Bisericilor”.
           În ceea ce ne priveşte pe noi, ortodocşi şi catolici, această Săptămână este sprijinită atât de Preafericitul Pr. Patriarh Daniel, cât şi de către Papa Benedict al XVI-lea.
           Pasajul biblic ales pentru celebrarea centenarului Săptămânii de rugăciune, este luat din Scrisoarea c ătre Tesaloniceni şi este: Rugăţi-vă fără încetare” (I Tes. 5,17); de  aceea ne-am rugat împreună.
           După ce în anii precedenţi ne-am apropiat de comunităţile ortodoxe din Gherăeşti şi Simioneşti, anul acesta am vrut să fim alături de biserica ortodoxă din comuna noastră, Cordun.
           Programul s-a desfăşurat într-un climat de fraternitate şi căldură sufletească. Momentele mai semnificative ale vizitei au fost: primirea grupului cercetaşilor din partea Preoţilor din Cordun, Pr. Tiron, Paroh, şi Pr. Mihai; prezentarea bisericii propiu zisă, care s-a făcut în interiolul lăcaşului du cult, frumos aranjat şi păstrat. A urmat momentul de rugăciune în comun. S-a citit textul din Evanghelia a Sf. Ioan când Isus Cristos, înainte de pătimirea, s-a rugat astfel „Tată, fă ca toţi să fie una”  (In. 17, 21). Cu mare  bucurie sufletească am rostit, cu mâinile împreunate, rugăciunea dumnezeiască „Tatăl nostru”. Pe parcursul intâlnirii au fost prezenţi un frumos grup de copii  şi credincioşi adulţi din parohia comunei.
           A urmat un moment special de convieţuire. Preoţii şi credincioşii ne-au servit cu mare darnicie şi am plecat acasă nu numai cu nişte amintiri dăruite de ei ci şi cu o inimă mai bine dispusă pentru a trăi în viaţa de zi cu zi iubirea lui Isus.
           Zilele acestea sunt ocazie foarte potrivită pentru a retrăi întâlnirile de la Bucureşti din mai 1999, când Preafericitul Pr. Patriarh Teoctist şi Sfântul Parinte Papa Ioan Paul al II-lea, de veşnică amintire, ne-au dat exemplul frumos de cum se merge pe calea ecumenismului. Incă răsună în sufletele multora dintre noi strigătul spontan al mulţimii care a asistat la Sf. Liturghie din Parcul Izvor din Bucureşti: „Unitate, unitate, unitate…!
           Noua, tuturor, ni se adresează mesajul acestei octave din anul 2008: „Rugaţi-vă fără încetare”. Dar mesajul de fratrernitate între popoare şi de o mai mare comuniune între biserici, este încredinţat mai ales tinerilor aşa cum a spus Papa Ioan Paul al II-lea la plecare de pe aeroportul Băneasă. „Acesta este visul pe care-l port cu mine în timp ce las acest iubit pământ. Aş vrea să încredinţez acest vis vouă, tuturor. În special, aş vrea să-l incredinţez tinerilor. Da, vouă, dragi tineri din România” (S.P.P Ioan Paul II. Aeroportul Băneasa, 9 mai 1999).

Fr. Jesus Sagredo. C.L. Adormirea Maicii Domnului, Pildeşti

STRADA BADEN POWELL

          Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la întemeierea Mişcării Scout de către Lordul Robert Stephenson Baden Powell (1857-1941), mare educator al copiilor şi tinerilor. Douăzeci şi opt de milioane de cercetaşi din toată lumea sărbătoresc Centenarul cu activităţi şi proiecte deosebite.
          Sâmbătă, 6 oct 2007, la ora 17, a avut loc în satul Pideşti, com. Cordun, jud. Neamţ,  o ceremonie specială în cadrul căreia s-a dat unei străzi numele lui Baden Powell. Activitatea pregătită de liderii cercetaşi din Pildeşti a fost coordonată de Leonard Mârţ şi prezentată de Alina Demişcă.
          La acest eveniment, probabil în premieră în România, au asistat d-l Sorin Boroş, Preşedinte Naţional al ONCR (Organizaţia Naţională Cercetaşii României), d-l inginer Adrian Diaconu, Primar al com. Cordun, d-ra Maria Mărtinaş, vice-primar, şi reprezentanţii instituţiilor educative ale satului: d-l Niculai Ciobanu, directorul Şcolii Generale, Fr. Daniel Ciobanu, directorul Şcolii Profesionale „La Salle” şi Sr. Monica Chelaru, directoarea Grădiniţei „Maestre Pie Venerini”. Lor li s-au alăturat foştii lideri cercetaşi şi părinţii copiilor.

          La încheierea actului în premieră s-a intonat imnul cercetaşilor: „Scoutul e viaţa noastră”, compus de Dana Bulai (textul) şi de d-l Iosif Mârţi (muzica).
                            Fr. Jesus Sagredo, membru fondator al C.L. „Adormirea Maicii Domnului din Pildesti”a rostit următoarele cuvinte:

28000001 DE STRĂZI

 

            Până ieri, 5 octombrie 2007, erau 28 de milioane de drumuri deschise, de la inima lui B.P. la inima celor care au depus promisiunea de cercetaş.
            Azi este un drum în plus după ce Centrul Local „Adormirea Maicii Domnului” din Pildeşti a dat numele lui Baden Powell unei străzi din sat, foarte aproape de sediul centrului nostru.
            Într-o zi, în vis, m-am întrebat: Ce urmă putem să lăsăm cu ocazia Primului Centenar cercetăşesc 1907-2007?
            Au trecut multe. Toate sub formă de întrebări.
                        Putem să dăm numele lui B. P. unui continent care să adune toţi scout-işti din lume? Prea mult, mi-am zis.
                        Ar fi posibil că o ţară nouă să aibă numele fondatorului nostru? Acolo se va vorbi numai o limbă, limbajul dragostei; vor fi iubite plantele, animalele şi tot ce este pe pământ, şi cercetaşii se vor ocupa de a-i sluji pe semenii săi, mai ales pe cei mai puţin dotaţi. Greu, mi-am zis.
                        Hai! Să ne adunăm într-un cartier, un cartier deschis la toate vânturile şi să dăm numele lui B. P. Se poate?  Hai! Să mergem la ţară, poate că acolo vom găsi un loc frumos şi lat unde putem întemeia un sat, satul lui B. P. Dar, nu ar fi uşor. Suntem prea mulţi pentru a forma un singur sat.
                        Dar, ce s-ar întâmpla dacă într-un sat, unde sunt copii şi tineri, băieţi şi fete minunate dăm numele lui B. P. la o stradă care va fi al 28000001-lea drum care să poarte numele acestui mare educator şi om de credinţă din timpurile moderne care se numeşte Lordul  ROBERT BADEN POWELL?
           Şi visul s-a făcut realitate.

ÎNCEPUTUL ANULUI "SCOUT" LA ROMAN

          Sâmbătă, 6 oct 2007, grupul de Cercetaşi din Centrul Local Adormirea Maicii Domnului din Pildeşti, a participat la deschiderea anului Scout împreună cu centrele din Adjudeni, Hălăuceşti, Nisiporeşti şi Sagna.
          Programul întâlnirii s-a desfăşurat la Institutul Teologic Franciscan din Roman. Activităţile au fost variate, cele mai interesante fiind vizionarea Video Centenarului Scout: „O lume O promisiune”, Sf. Liturghie, spectacol artistic, cu participarea tuturor centrelor, şi jocuri cercetăşeşti.
          Alături de cei aproximativ 200 de cercetaşi au fost d-l Sorin Boroş, Preşedinte al O.N.C.R. (Organizaţia Naţională Cercetaşii României), Pr. doctor Alois Hîrja, asistentul spiritual naţional, liderii naţionali Adrian Secal (Bacău) şi Mihaela Lupu (Nisiporeşti) şi asistenţii spirituali locali: Pr Flavian Enăscut OFMConv, Pr Daniel Budău, Pr Laurenţiu Ignat şi Fr Jesus Sagredo. Au participat la program Părinţii profesori şi elevii din Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi” din Roman.

CERCETAŞII DIN PILDEŞTI RAPORTEAZĂ

          Urmând lozinca monahilor din toate timpurile „Ora et labora” –roagă-te şi munceşte-, grupul Scout „Adormirea Maicii Domnului” din Pildeşti, a desfăşurat în luna aprilie 2006 activităţi deosebite care arată importanţa pe care o are în viaţa omului de astăzi ca să fim activi, creativi şi oameni de credinţă.
Exerciţii spirituale pentru tineri Scout.- La casa Xavieranul, care conduc Părinţii Iezuiţi la Iaşi, a găzduit între zilele 20-23 aprilie un grup de cercetaşi care au participat la o experienţă spirituală deosebită. Îndrumaţi de Pr. Marius S.J. două zeci de tineri au participat la aceste zile de har care s-au finalizat cu Sf. Liturghie din „Duminica Alba” la Institutul Teologic Romano Catolic din Iaşi.
Iată o mărturie de la o tânără din Pildeşti care a participat la această activitate. „Aceste zile minunate i-au folosit pentru a mă regăsi… Pot spune ca au fost cele mai liniştite din anul acesta. Meditaţiile şi orele de rugăciune m-au ajutat foarte mult” (Paula Chelaru). La întoarcerea acasă o tânară profesoară din Focşani ne scrie prin internet: „Din cele întâmplate la Iaşi vreau să vă spun că a fost ocazia unei apropieri mai speciale de misterul credinţei noastre… Vă doresc să trăiţi bucuria acestor zile binecuvântate şi să vestiţi în fiecare zi şi în fiecare clipă prin tot cea ce faceţi, această veste minunată a Învierii… (Dana).
Ziua Naturii 2006. „Cercertaşii respectă şi iubesc natura”.- Aşa zice una dintre legile Scout. În ziua 24 aprilie 2006, zi de vacanţa şcolară, aproape o suta de cercetaşi s-au străduit pentru a da sens la aceasta lege. Totul a început la ora 9 dimineaţa la umbra stejarului din centrul satului. În primul rând am invocat pe Sf. Francisc, patronul nostru; după aceea cu săpi, hârleţe, saci şi pensule ne-am pus la treabă cu mare bucurie şi dărnicie. Cei mai mici, spiriduşii, au făcut curaţenie pe drumul principal al satului –de aproape 2 km.- temerarii au ingrijit trotuarele de pe lângă biserica parohială şi copacii de la cimitir, plantaţi cu ani în urmă de alţi cercetaşi; exploratorii, cu pensula în mâna, au reîmprospatat culorile din parculeţul pentru copii care se află în încinta Şcolii Fraţilor.Părinţii scout-iştilor se apropie de grupul nostru.- Duminica 30 aprilie a avut loc la Şcoală Profesională La Salle o întâlnire specială cu părinţii scout-iştilor. Grupul de lideri au prezentat, la rând, punctele din ordinea zilei. (Campania “Doi la suta”. Ancheta părinţilor. Implicarea părinţilor în centrul nostru. Activităţi Scout. Campus de vară 2006).
Această întâlnire a contribuit la o mai bună cunoaştere a activităţilor noastre şi la o deschidere din partea părinţilor pentru a colabora mai mult la bunul mers al grupului nostru.  (Fr. Jesus Sagredo)

ZI DE RECULEGERE PENTRU PREGĂTIREA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTI
          Pe 18 martie liderii grupului Scout din Pildeşti, îndeplinind una dintre deciziile proiectului lor educativ, au avut o zi de reculegere în clădirea gradiniţei "Sfânta Familie" din Gherăeşti (Slujitoarele lui Cristos Marele Preot). Programul a cuprins meditaţii, momente de reflecţie personală, punerea în comun, o celebrare penitenţială, Sf. Liturghie prezidată de Pr. Iosif, vicar din Gherăeşti, şi un timp de dialog cu surorile comunităţii. Paştele se propie şi este bine de a se pregăti sufleteşte pentru a putea striga din strafundul inimii "Cristos a înviat".

CERCETAŞII DIN PILDEŞTI ALEG ‘MAMA ANULUI SCOUT, 2006’

          Cercetaşi din C.L. „Adormirea Maicii Domnului” Pildeşti în fiecare an, în luna martie, omagiază pe mamele lor cu multă căldură şi bucurie. Anul acesta serbarea a avut loc duminică 12 martie 2006 la cămin cultural al satului după sfânta liturghie de la ora 11. La intrare în sala mamele au fost primite de lideri cercetaşi şi au primit flori, un ecuson, un creion şi o foaie.Liderii cercetaşi Alina Demişca şi Gabriel Iştoc au prezentat actul ca adevăraţi profesionişti; dar autenticii protagonişti au fost aproape o sută de spiriduşi, temerari şi exploratori care cu ajutorul liderilor lor au desfăşurat un program artistic deosebit.
          La începutul programului Fr. Daniel ne-a prezentat un power point, realizat de Ciprian Chelariu, şeful centrului, prin care părinţi au cunoscut activitaţile cercetaşeşti mai importante din anul trecut şi copii au retrăit cele mai frumoase momente din viaţa lor scout.Poezii, cântece şi scenete s-au alternat cu lectura a celor zece compuneri mai valoroase făcute de spiriduşi cu o săptămănă înainte.Şi mamele spiriduşilor au colaborat punând la contribuţie calitaţile lor artistice. Acordurile chitarei a doamnei Iuliana Iştoc şi melodia vioarei a doamnei Gabriela Matieş sau contopit cu vocea minunată a Iulianei când au întrepretat „Măicuţa preasfântă”Cel mai emoţionant momentul a avut loc când s-a cunoscut mama anului. Scrutinul voturilor a mamelor prezente a decis care a fost compunerea cea mai bună; aceasta fiind scrisă de Alina, membră a grupului spiriduşilor. La un moment dat fetiţa a luat de mână pe mama sa şi împreună au urcat pe scenă însoţite de aplauze. Acolo doamna Chelariu Sofica, mama a nouă copii, a fost proclamată Mama Anului Scout 2006 şi decorată de către doamna Mârţ Gabriela –Mama Anului Scout 2005- cu o eşarfă facută cu culorile fulardului nostru roşu şi alb. După ce a primit un frumos buchet de flori doamna Sofica a luat microfonul şi a mulţumi lui Dumnezeu darul copiilor ei şi mai ales pe Alina care la două luni de la naştere a fost în pericol să o piardă şi astăzi, zece ani mai târziu, a fost motiv de o mare bucurie sufletească; de asemenea a mulţumit organizatorilor şi celor prezenţi pentru distinţia primită. Cântecul La Mulţi Ani! în cinstea mamelor prezente a marcat finalul spectacolului cercetaşilor din Pildeşti cu ocazia Zilei de 8 Martie. Închidem acest reportaj cu compunerea premiată scrisă de ALINA CHELARIU:
          „MAMA PARADISUL MEU CEL MAI DRAG. Nu ştiu alţi cum sunt faţa de mamele lor dar eu când mă gândesc la mama mea cea care mi-a dat viaţă, la cea m-a îngrijit când eram mică, la cea care stătea lângă mine, să pot dormi linistită, la ceea care m-a învăţat să merg în picioare, la cea ce m-a învaţat să vorbesc nu pot să stau şi plâng. Mama pentru mine este ca un paradis.Ea me citea câte o poveşte în fiecare seară. Mama este pentru mine o lumină care nu se stinge. Ea m-a ajută în necaz şi îmi aduce mereu zâmbetul pe buze. Mama ne ajută pe toţii copii să putem trăi. Trebuie să ascultăm de mama căci ea ne a dat viaţă. Ea mă ajută la teme când nu ştiu şi mă ajută la greu.Acum am ocazia să îţi spun cât de mult te iubesc, cât de mult apreciez mâncare pe care o faci. Eu te iubesc foarte mult din toată inima. Cu drag a ta fică care te iubeste foarte mult".  Fr. Jesus Sagredo

ZIUA AMINTIRII - 2006

          Cu ocazia zilei de naştere a lui Robert Baden-Powell, GRUPUL SCOUT din Pildeşti a sărbătorit ZIUA AMINTIRII cu un program bogat ce a avut momentul culminant duminica 26 februarie când 28 de copii, adolescenţi ţi tineri au depus promisiunea scout şi au fost primiţi în marea familie Scout. Grupul Scout din Pildeşti este integrat în Asociaţia "Cercetaşii României" în calitate de Centru Local "Adormirea Maicii Domnului".       
Robert Baden-Powell