Index articole

Un nou început                                                                                              (Săptămâna 1)

LUNI

 

Deschiderea anului școlar 2021-2022.

 

MARŢI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 secunde).

Ieri am început un nou an școlar. Este important ca atunci când începem ceva să ne punem niște obiective, să analizăm ce am făcut bine în trecut și ce ar trebui să îmbunătățim în viitor. De aceea vă propun ca astăzi să facem o retrospectivă a anului școlar trecut. Sunt mulțumit de modul în care am crescut intelectual, uman și spiritual? Am făcut tot ce am putut pentru a crește, pentru a progresa și pentru a-mi atinge obiectivele?

           

MIERCURI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 secunde).

            Dacă ieri am analizat modul în care am evoluat anul trecut, vă invit astăzi să vă gândiți la noul an școlar. Dacă nu v-ați fixat încă niște obiective, dacă nu v-ați făcut planuri, aveți acum ocazia să vă stabiliți prioritățile și să vă gândiți serios la ceea ce aveți de făcut. Trebuie să vă stabiliți obiective pentru a crește intelectual (să învățați mai mult, să acordați mai mult timp pentru activitățile școlare, să faceți temele etc.), uman (să fiți mai înțelegători cu ceilalți, să fiți solidari, să ajutați la nevoie, să respectați colegii și profesorii), dar și spiritual (să vă apropiați mai mult de Dumnezeu, să participați la activitățile religioase etc.). Vă invităm să scrieți pe un caiet aceste obiective și să le urmăriți tot anul școlar. (De specificat că mâine vor citi la reflecție obiectivele lor.)

 

JOI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 secunde).

            John Maxwell, un renumit orator american, scria că „visul tău îţi stabileşte obiectivele; obiectivele îţi trasează acţiunile; acţiunile tale dau naştere rezultatelor; rezultatele îţi aduc succesul.” Așadar, pentru a putea ajunge la succes atât în timpul anului școlar, cât și la final, este bine să ne stabilim obiective clare care să ne stimuleze să acționăm, să avem rezultate și să fim mulțumiți de noi înșine. (Sunt rugați câțiva să citească obiectivele pe care și le-au propus.)

 

VINERI

            Evanghelia duminicii a XXV–a de peste an.

           

            Fiul Omului va fi dat în mâinile oamenilor. Dacă cineva vrea să fie primul, să fie ultimul dintre toţi!

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 9,30-37

În acel timp, plecând de acolo, Isus străbătea Galileea şi nu voia ca cineva să ştie, căci îi învăţa pe discipolii săi şi le spunea: „Fiul Omului va fi dat în mâinile oamenilor şi îl vor ucide, iar după ce îl vor ucide, a treia zi va învia”. Ei însă nu înţelegeau cuvântul şi se temeau să-l întrebe. Au venit la Cafarnaum şi, când erau în casă, i-a întrebat: „Despre ce aţi discutat pe drum?” Însă ei tăceau, căci pe drum discutaseră unii cu alţii despre cine este mai mare. Aşezându-se, s-a adresat celor doisprezece şi le-a spus: „Dacă cineva vrea să fie primul, să fie ultimul dintre toţi şi slujitorul tuturor!” Şi, luând un copil, l-a aşezat în mijlocul lor, apoi, luându-l în braţe, le-a spus: „Oricine primeşte un astfel de copil în numele meu, pe mine mă primeşte; iar cine mă primeşte pe mine, nu pe mine mă primeşte, ci pe acela care m-a trimis”.

 

                        Cuvântul Domnului

 

 

DARUL PĂCII                                                                                                          (Săptămâna 2)

LUNI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 secunde).

De pe 21 septembrie până pe 21 octombrie, tinerii lasallieni din întreaga lume renumitele Zile Internaționale Lasalliene dedicate PĂCII. De aceea, vă invit să fim în comuniune cu ei și să reflectăm împreună asupra darului păcii în prima și în ultima săptămână din această perioadă. Tema de reflecție și rugăciune este intitulată: Să ne ridicăm împreună pentru pace!, și este inspirată din scrisoarea sf. Paul, adresată corintenilor: "Bucuraţi-vă! Căutaţi desăvârşirea! Îmbărbătaţi-vă! Să gândiţi la fel, să trăiţi în pace şi Dumnezeul iubirii şi al păcii va fi cu voi!” (2 Cor 13,11). Ne putem întreba: Cum contribui eu la cultivarea păcii? Îi încurajez eu pe cei care sunt afectați de probleme? Gândesc eu pozitiv și caut să fac binele mereu?

 

MARŢI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 secunde).

Speranța este la orizont. În unele colțuri ale lumii, sfârșitul pandemiei pare a fi vizibil, deoarece granițele încep să se deschidă și restricțiile sunt ridicate treptat. Cu toate acestea, revenirea la viața normală pe tot globul rămâne inegală. În ultimul an și jumătate, inegalitatea s-a manifestat sub diferite forme: acces inegal la asistență medicală, foamea, inaccesibilitatea la educație și nedreptatea rasială, pentru a numi doar câteva. COVID-19 a amenințat pacea la diferite niveluri în viața noastră personală și colectivă - variind de la politică, asistență medicală și economie. Dar toate aceste schimbări au stârnit numeroase conversații și mișcări, cu tinerii în frunte, deschizând calea acțiunii sociale transformatoare. Ne putem întreba: În ce fel m-a afectat pandemia? Am avut eu bucuria de a ajuta pe cineva afectat de pandemie? 

 

MIERCURI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 secunde).

În contextul schimbărilor provocate de pandemie, tinerii lasallieni sunt invitați să reflecteze asupra realităților n actuale și să răspundă proactiv la relele societății. Este imperativ pentru noi să lucrăm împreună, fără a lăsa pe nimeni în urmă, în căutarea unei noi normalități mai bune. Care sunt lucrurile rele provocate de pandemie? Sunt dispus să colaborez la transformarea societății în bine, fără a lăsa pe nimeni deoparte?

 

JOI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 secunde).

Timpul pe care l-am petrecut în izolare a devenit o experiență de învățare despre modul în care ne putem împărtăși resursele și putem face pași concreți înainte, indiferent de rasă, distanță sau credință. Când începem să ne deschidem granițele, dorim să continuăm să depășim limitele timpului și spațiului pentru a construi un viitor mai bun: fără violență, foamete și nedreptate. Ne putem întreba: Sunt eu dispus să mă ridic și să lucrez împreună cu alții pentru pace, dreptate, solidaritate și fraternitate armonioasă? Dacă da, atunci să începem clasa noastră.

 

VINERI

            Evanghelia duminicii a XXVI–a de peste an: Mc 9,38-43.45.47-48

În acel timp, Ioan i-a zis lui Isus: "Învăţătorule, am văzut pe unul care alunga diavoli în numele tău şi i-am interzis, pentru că nu ne urmează". Dar Isus i-a spus: "Nu-l opriţi; căci nimeni care face o minune în numele meu nu poate îndată să mă vorbească de rău, pentru că cine nu este împotriva noastră este pentru noi. Oricine vă va da să beţi un pahar cu apă în numele meu, pentru că sunteţi ai lui Cristos, adevăr vă spun, nu-şi va pierde răsplata! Oricine scandalizează pe unul dintre aceştia mai mici care cred în mine, ar fi mai bine pentru el dacă i s-ar lega de gât o piatră de moară trasă de măgar şi ar fi aruncat în mare. Dacă mâna ta te scandalizează, taie-o! Este mai bine pentru tine să intri ciung în viaţă decât, având amândouă mâinile, să mergi în Gheenă, în focul care nu se stinge. Şi dacă piciorul tău te scandalizează, taie-l! Este mai bine pentru tine să intri şchiop în viaţă decât, având amândouă picioarele, să fii aruncat în Gheenă. Iar dacă ochiul tău te scandalizează, scoate-l! Este mai bine pentru tine să intri în împărăţia lui Dumnezeu cu un singur ochi decât, având amândoi ochii, să fii aruncat în Gheenă, unde viermele lor nu moare şi focul nu se stinge".  Cuvântul Domnului

 

 

MOTOUL ANULUI – EȘTI ACASĂ                                                                     (Săptămâna 3)

LUNI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 secunde). După cum știm deja, motoul acestui an este: Ești acasă, iar posterul propus este un desen simplu care încearcă să reflecte, într-un mod simbolic, ceea ce înțelege Ioan de La Salle prin primire și cum încercăm să trăim astăzi această valoare în instituțiile educative lasalliene. Primirea este o atitudine fundamentală în toate școlile La Salle, care ne implică pe toți. Suntem cu toții primiți și în același timp toți suntem primitori. În instituțiile lasaliene - școli, centre socio-educaționale, universități – avem loc cu toții și pentru aceasta este necesară colaborarea și implicarea tuturor. Luând în considerare moto-ul acestui an școlar, vă invităm să răspundeți la următoarele întrebări: Ce sentimente vă vin în minte când pronunțați cuvântul “acasă”? Vă simțiți ca acasă în acest liceu?

 

MARŢI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 secunde). Reflectând asupra motoului, să ne oprim asupra stilului posterului: Anul acesta ni se propune un desen simplu în toată concepția sa: liniile, culorile, compoziția. În ciuda simplității sale, fiecare element ce apare în poster are o valoare simbolică aparte. Nota naivă ce reiese din desen simbolizează faptul că primirea nu are nevoie niciodată de lucruri spectaculoase. Putem fi buni primitori prin simplitatea a ceea ce suntem. Vă invităm să vă îndreptați privirile asupra posterului acestui an școlar și să răspundeți la aceaste întrebari: Ce elemente sunt reprezentate pe acest poster? Ce semnificație credeți că au fiecare dintre ele?

 

MIERCURI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 secunde). Primul element, foarte vizibil în poster, este reprezentat de picioare. Este vorba despre picioare fără identitate clară de rasă, sex, religie, vârstă, etc. Cu toții ne putem simți identificați în aceste picioare. Ele simbolizează picioarele noastre ale tuturor celor care alcătuim Comunitatea Educativă Lasalliană din liceul nostru. Nu suntem toți la fel, uniformi, ci fiecare dintre noi este un unicat. Diversitatea de vârstă, sex, cultură, talente și opinii este ceea ce ne îmbogățește pe fiecare dintre noi și întreaga noastră familie lasalliană. Ce vă diferențiază pe voi de restul colegilor voștri?

 

JOI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 secunde). Al doilea element al posterului este reprezentat de papucii de casă. Când ajungem acasă, primul lucru pe care îl facem este să ne facem confortabili. Pentru aceasta ne schimbăm pantofii sau adidașii cu papucii de casă. În liceul nostru La Salle vrem ca toată lumea să se simtă bine, confortabilă, fericită. Vrem să fim cu toții noi înșine. Papucii de casă simbolizează tocmai autenticitatea noastră individuală și dorința de a fi noi înșine.

Ce vă face pe voi să vă simțiți confortabil? Ce puteți face ca să vă simțiți mai confortabil în cadrul comunității lasalliene?

 

VINERI

Evanghelia duminicii a XXVII–a de peste an: Ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 10,2-16

În acel timp, s-au apropiat de Isus fariseii şi, ca să-l pună la încercare, îl întrebau dacă îi este permis unui bărbat să-şi lase femeia. Isus, răspunzând, le-a zis: "Ce v-a poruncit Moise?" I-au spus: "Moise a permis să scrie un act de despărţire şi s-o lase". Isus le-a spus: "Din cauza împietririi inimii voastre v-a scris porunca aceasta. Însă, de la începutul creaţiei, Dumnezeu «i-a făcut bărbat şi femeie; de aceea omul îşi va părăsi tatăl şi mama şi se va uni cu soţia lui şi cei doi vor fi un singur trup», astfel încât nu vor mai fi doi, ci un singur trup. Prin urmare, ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă!" Acasă, discipolii l-au întrebat din nou despre aceasta. El le-a spus: "Oricine îşi lasă femeia şi se căsătoreşte cu alta comite adulter cu ea. Şi dacă ea, lăsându-şi bărbatul, se căsătoreşte cu un altul, comite adulter". Îi aduceau copii ca să-i atingă, dar discipolii îi certau. Văzând aceasta, Isus a fost cuprins de indignare şi le-a spus: "Lăsaţi copiii să vină la mine, nu le interziceţi, căci a unora ca aceştia este împărăţia lui Dumnezeu! Adevăr vă spun, cine nu primeşte împărăţia lui Dumnezeu ca un copil nu va intra în ea". Şi, luându-i în braţe, îi binecuvânta punându-şi mâinile peste ei.                 Cuvântul Domnului

 

Voluntarii Carității                                                                                                   (Săptămâna 4)

LUNI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 secunde). Dragi elevi, în ultimele două săptămâni am inițiat proiectul educațional: Fructe, legume și alimente pentru semenii noștri. Campania de strângere de alimente se face anul acesta pentru bătrânii, copiii și tinerii cu dizabilități din Centrul Don Orione - Voluntari, județul Ilfov. Pentru a cunoaște mai bine realitatea din acest centru și pentru a vă îndemna să fiți voluntari ai carității, vom reflecta săptămâna aceasta asupra valorii carității și vom oferi informații suplimentare despre centru. În 2009 Congregația Don Orione a început activitatea de susținere și de ajutorare a persoanelor cu dizabilități. Astăzi acest centru găzduiește 24 dintre ei, abandonați de familie în spitale sau centre rezidențiale de stat. Dintre ei sunt câțiva copii complet dependenți: imobilizați la pat sau în cărucioare, cu dizabilități fizice accentuate și un retard mental sever. Ne putem întreba: M-am implicat până acum în acest proiect? Am renunțat la ceva pentru a ajuta acești copii sărmani? Dacă răspunsul este nu, mai avem timp săptămâna aceasta să fim voluntari ai carității, să arătăm că ne pasă.

 

Marţi             

            La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 secunde). Centrul Don Orione nu se ocupă numai de copii cu dizabilități, ci și de tineri și adulți. În 2013 s-a terminat de construit întreg centrul, obținând unele fonduri europene, deschizându-se o secție pentru tinerii cu dizabilități care sunt împărțiți în două categorii pentru a putea da o continuitate copiilor care, între timp, cresc.  Din perspectiva intervenției terapeutice, tinerii și adulții fac parte din cea mai vulnerabilă categorie de vârstă, deoarece serviciile necesare satisfacerii nevoilor acestora sunt deficitare. Din acest motiv Asociația Don Orione a dezvoltat noi proiecte destinate acelor tineri cu diferite dizabilități, dorindu-se oferirea de servicii specializate, de educație specifică și activități vocaționale menite să pregătească beneficiarii pentru atingerea maximului de potențial, etalonul fiind viața independentă. Suntem conștienți, dragi elevi, că renunțând la unele lucruri putem readuce zâmbetele pe chipurile unor sărmani? Vă îndemnăm să fiți solidari și să aduceți fericire în viețile celor nevoiași.

 

Miercuri                    

            La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 secunde). Congregația Don Orione are și un Centru de zi pentru copii cu autism și alte dizabilități. Acest centru a luat naștere în anul 2011, problematica autismului fiind o noua urgență care a atras atenția congregației nu doar în România, ci şi în întreaga lume. Centrul de zi a fost înființat pentru a răspunde nevoilor copiilor afectați de autism sau alte dizabilități și familiilor acestora. Cele mai multe metode de intervenție încep prin a se adresa comportamentelor problematice, însă atât experiența noastră în domeniul educației persoanelor cu dizabilități, cât și studiile cele mai recente ne-au demonstrat că dacă ne concentrăm și ne adresăm întâi dezvoltării abilităților, comportamentele problematice sau inadecvate contextului se reduc de la sine, în mare parte. Îți mulțumim, Doamne, pentru sănătatea pe care ne-ai dat-o. Ajută-ne să venim în ajutorul celor slabi, bolnavi, neputincioși!

 

 Joi

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 secunde). Asociația Don Orione are și un azil de bătrâni. Activitatea Asociației Don Orione cu bătrânii a început într-o iarnă geroasă când la asociație a ajuns un domn care ne-a spus: „Am adus aici împreună cu un prieten o bătrână, este afară în mașină. Am avut grijă de ea însă acum nu mai avem această posibilitate. Dacă sunteți de acord o lăsăm aici, iar daca nu vreți, noi oricum o lăsăm aici fiindcă nu avem altă opțiune „. Și acea doamna era o persoană excepțională. De aici a pornit activitatea de primire a bătrânilor, ajungând astăzi să găzduim peste 60 de persoane vârstnice. Noi, dragi elevi, trebuie să-i mulțumim Domnului pentru harurile și darurile pe care ni le-a dat, pentru că suntem sănătoși, pentru că suntem independenți și putem să ne mișcăm, să facem ceea ce ne place, să mergem acolo unde dorim. De aceea, ca mulțumire, vă îndemn să veniți în ajutorul celor greu încercați.

 

 

 

Vineri

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 10,17-30

În timp ce Isus pleca la drum, un om a venit în fugă şi, îngenunchind, l-a întrebat: „Învăţătorule bun, ce trebuie să fac ca să moştenesc viaţa veşnică?” Isus i-a zis: „De ce-mi spui bun? Nimeni nu este bun, decât numai Dumnezeu. Cunoşti poruncile: «Să nu ucizi! Să nu comiţi adulter! Să nu furi! Să nu dai mărturie falsă! Să nu înşeli! Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta!»” Atunci el i-a zis: „Învăţătorule, toate acestea le-am păzit din tinereţea mea”. Isus, privindu-l fix, l-a îndrăgit şi i-a spus: „Un lucru îţi lipseşte: mergi, vinde ceea ce ai şi dă săracilor şi vei avea comoară în cer, apoi vino şi urmează-mă!” Întristat de acest cuvânt, el a plecat abătut, pentru că avea multe bogăţii. Atunci, privind în jur, Isus le-a spus discipolilor săi: „Cât de greu vor intra în împărăţia lui Dumnezeu cei care au bogăţii!” Discipolii se mirau de cuvintele lui. Dar Isus, luând din nou cuvântul, le-a zis: „Copii, cât de greu este să se intre în împărăţia lui Dumnezeu! Mai uşor este ca o cămilă să treacă prin urechea acului decât ca un bogat să intre în împărăţia lui Dumnezeu”. Iar ei erau peste măsură de uluiţi şi spuneau între ei: „Atunci, cine se poate mântui?” Privindu-i, Isus le-a spus: „Pentru oameni este imposibil, nu însă pentru Dumnezeu, căci pentru Dumnezeu toate sunt posibile”. Petru a început să-i spună: „Iată, noi am lăsat toate şi te-am urmat!” Isus i-a zis: „Adevăr vă spun că nu este nimeni care a lăsat casă sau fraţi sau surori, sau mamă sau tată sau copii, sau ogoare pentru mine şi pentru evanghelie şi să nu primească însutit acum, în timpul acesta, case, fraţi, surori, mame, copii şi ogoare, dar şi persecuţii, iar în veacul care va veni, viaţa veşnică”.

Cuvântul Domnului

 

MOTOUL ANULUI – EȘTI ACASĂ (II)                                                                  (Săptămâna 5)

LUNI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezența lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 secunde).

Al treilea element al posterului este reprezentat de adidași. Îi luăm când venim la școală sau facem sport. Pe de o parte, adidașii ne ajută să fim confortabili pentru o activitate concretă. Pe de o parte, însă, simbolizează toate temerile și stresul care ne împiedică să fim ceea ce suntem cu adevărat și să ne arătăm ca atare. Înseamnă, de asemenea, prejudecățile și preconcepțiile pe care le avem cu toții și care ne împiedică să fim noi înșine. În școala La Salle vrem să lucrăm împreună și să lăsăm cu toții deoparte atât fricile, cât și prejudecățile, și să luăm papucii de casă  pentru a fi noi înșine și pentru a ne simți confortabil și liberi de orice prejudecată.

 

MARŢI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 secunde).

Al patrulea element al posterului este rucsacul. Rucsacul este ceea ce luăm cu noi la școală și, de asemenea, ceea ce ducem acasă. Conținutul său variază în timp. Rucsacul simbolizează istoria personală, experiențele bune și rele care alcătuiesc bagajul propriu. Indiferent care este rucsacul, adică povestea unuia sau a altuia, vrem ca nimeni să nu fie judecat sau să se simtă judecat. Dimpotrivă, vrem să ne primim reciproc cu căldură, să mergem împreună pe căile acestui nou an școlar și să umplem rucsacul nostru doar cu experiențe pozitive și îmbogățitoare.

         

MIERCURI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 secunde). Al cincilea element este ușa. În fundalul afișului se poate vedea o ușă întredeschisă. Faptul că este întredeschisă ridică multe întrebări: oare este pentru a intra? Oare este pentru a ieși? Este pentru persoanele din interior sau din exterior? De ce să intre? De ce să iasă? ... ei bine, motoul absolvenților lasallieni este elocvent în acest sens: „Intrăm pentru a învăța, ieșim pentru a sluji”.

 

JOI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 secunde). Al șaselea element este reprezentat de culoarea albastră. Este ceea ce conectează interiorul cu exteriorul. Că vrem sau nu, ceea ce se întâmplă în afara școlii La Salle influențează procesul interior. Dar, în același timp, în interiorul școlii învățăm să transformăm și să îmbunătățim realitatea din exterior. Liceul La Salle este o reflectare a societății, dar este și un loc în care ne proiectăm și asimilăm și valorile necesare pentru construi o lume mai dreaptă și mai fraternă, după stilul lui Isus. Întâmpinându-ne zilnic reciproc cu zâmbetul pe buze și colaborând împreună la reușita școlară și binele nostru comun, atunci cu adevărat ne vom simți la școala ca acasă.

 

VINERI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 secunde).

Evanghelia duminicii a XXIX–a de peste an: Fiul Omului a venit ca să slujească şi să-şi dea viaţa ca răscumpărare pentru mulţi.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 10,42-45

În acel timp, chemându-i la sine pe cei doisprezece, Isus le-a spus: "Voi ştiţi că cei care sunt consideraţi conducători ai popoarelor le domină şi cei mari dintre ei îşi fac simţită puterea asupra lor. Dar între voi să nu fie aşa! Dimpotrivă, cine vrea să devină mare între voi să fie sclavul vostru şi cine vrea să fie primul între voi să fie servitorul tuturor! Pentru că nici Fiul Omului n-a venit ca să fie slujit, ci ca să slujească şi să-şi dea viaţa ca răscumpărare pentru mulţi".     

Cuvântul Domnului

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SĂ NE RIDICĂM ÎMPREUNĂ PENTRU PACE                                                    (Săptămâna 6)

LUNI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezența lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 secunde).

În această săptămână, pe 21 octombrie, se încheie luna dedicată păcii. În diferite școli și universități lasalliene s-au organizat diferite reflecții, celebrări liturgice, rugăciuni, simpozioane și concursuri pe tema păcii. Și noi, în  centrele noastre educative din Pildești și Iași, am ținut să reflectăm asupra valorii păcii și să ne rugăm pentru toate acele persoane și popoare care nu se bucură de darul păcii. Reflecția și rugăciunea comună sunt mijloace care stau la îndemâna fiecăruia dintre noi si reprezintă primul și cel mai important pas pentru a visa și înfăptui pacea. Suntem noi convinși de importanța reflecției și rugăciunii pentru pace?

 

MARŢI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 secunde).

Pacea trebuie să înceapă cu noi înșine. Atunci când simțim pace în suflet, atitudinea de liniște, calm și bunăvoința se răsfrânge în mod generos asupra celorlalți. Și când se petrece acest lucru, cei agresivi renunță la ostilități și atitudinile negative. Acesta este un proces automat, pe care este posibil ca fiecare dintre noi sa-l fi experimentat măcar o data în prezenta unei persoane pacifiste. Pacea este un limbaj universal, aplicabil tuturor și care poate fi experimentat de toata lumea. Vom încerca și noi să utilizăm și noi limbajul păcii, să trăim și să răspândim în jurul nostru liniște, calm și bunăvoință?

         

MIERCURI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 secunde).

Cuvântul “pace” este adesea folosit în Biserică atât ca formă de salut, cat și ca binecuvântare: Pacea să fie cu voi! Sf. Paul chiar poruncește creștinilor din Roma să trăiască în pace cu ceilalți, câtă vreme asta depinde de ei (cf. Rom 12:18). A trăi în pace ține, deci, și de noi;  a trăi în pace înseamnă să interacționam cu cei din jurul nostru în concordanță cu propria stare de spirit. Reacțiile pe care le putem avea în anumite circumstanțe pot aduce pace unor situații. De aceea, Isus spune: “Fericiți făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema.” (Mt 5:9). Ne considerăm noi făcători de pace?

 

JOI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 secunde). Este o ispită pentru toți, inclusiv pentru noi creștinii: ispita de ne gândi numai la salvarea noastră proprie sau a propriului grup,  de a avea în minte numai propriile probleme și propriile interese, de a lucra doar pentru liniștea și pacea propriei familii sau grup uman, în timp ce toate celelalte nu contează. Isus ne invită să ieșim din indiferență și din stereotipul gândirii și acțiunii egocentrice, și să ne deschidem, cu compasiune, față de toți. Orice gest de compasiune și solidaritate reprezintă o cărămidă solidă pusă la temelia păcii universale. Vom fi noi dispuși să continuăm să ne ridicăm pentru o pace durabilă și universală?

 

VINERI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 secunde).

Evanghelia din duminica a XXX-a de peste an - Rabbuni, să-mi recapăt vederea!

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 10,46-52

În acel timp, ieşind din Ierihon Isus cu discipolii săi şi cu o mulţime numeroasă, un cerşetor orb, Bartimeu, fiul lui Timeu, stătea lângă drum. Auzind că este Isus din Nazaret, a început să strige şi să spună: "Fiul lui David, Isuse, îndură-te de mine!" Mulţi îl certau ca să tacă, însă el striga şi mai tare: "Fiul lui David, îndură-te de mine!" Oprindu-se, Isus a spus: "Chemaţi-l!" Şi l-au chemat pe orb spunându-i: "Curaj, ridică-te, te cheamă!" Iar el, aruncându-şi haina, a sărit în picioare şi a venit la Isus. Isus, întrebându-l, i-a zis: "Ce vrei să fac pentru tine?" Orbul i-a spus: "Rabbuni, să-mi recapăt vederea". Atunci Isus i-a zis: "Mergi, credinţa ta te-a mântuit!" Îndată şi-a recăpătat vederea şi îl urma pe cale. Cuvântul Domnului

 

 

 

 

Cele mai vizionate

Activitati in zona