BNE AȚI VENIT, ÎMPREUNĂ!                                                                                (Săptămâna 1)

LUNI

Dragi tineri lasallieni, bine ați venit în anul școlar 2022-2023! Liceul La Salle a fost pregătit bine, așa încât să putem începe noul an academic cu bucurie și speranță. În această aventură școlară vom face experiența faptului că împreună este mereu mai bine, iar rezultatele nu vor întârzia să apară. Mult succes, împreună!

 MARŢI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 sec.).

Dragi tineri lasallieni, motoul din acest an școlar se intitulează: Mai bine împreună, iar valoarea pe care o vom cultiva este cooperarea. Prin acest moto și poster arătăm că în instituțiile educative La Salle există o forță integratoare de-a lungul istoriei noastre și că puterea noastră stă în faptul că tot ceea ce facem împreună cu ceilalți, în echipă sau grup, este mai bine. Nu numai prin rezultatele și îmbogățirea din diversitate, ci și prin valoarea adăugată pe care o aduc cooperarea și interacțiunea dintre noi. Acest lucru ne deschide către o nouă dimensiune și ne face să contemplăm un nou orizont. Suntem noi dispuși să fim deschiși față de ceilalți și să împărtășim cu ei timpul, munca, bucuriile și nedumeririle noastre?

MIERCURI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 sec.).

Dragi tineri lasallieni, și posterul din acest an este simplu. Am ales acest mod simplu de prezentare în imagini sau viniete din motive didactice. Ilustrațiile redau mai ușor realitatea noastră. Cele șapte imagini din viața unui elev evidențiază tocmai importanța grupului sau a echipei. De aceea, rând pe rând, vom explica ce înseamnă fiecare imagine. Imaginea 1: Intrarea în școală. Este situația pe care o trăim dimineața când venim la școală: este momentul întâmpinării de către un profesor de serviciu, momentul întâlnirii cu colegii de clasă și cu profesorii noștri. Salutul, zâmbetele, bucuria reîntâlnirii ne predispun minunat pentru aventura noii zile școlare.  

JOI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 sec.).

Dragi tineri lasallieni, încet-încet facem cunoștință cu colegii și profesorii noi, încercăm să ne obișnuim cu noutățile sau schimbările la nivel școlar și să intrăm în ritmul normal al muncii noastre școlare. Imaginea 2 reprezintă începutul orelor. Se referă la momentul în care profesorul intră în clasă, se întâlnește cu elevii săi și face reflecția lasalliană. Ne bucurăm că de 21 de ani acest exercițiu educativ a devenit tradiție. Întâlnirea profesor-elevi prin reflecția de dimineață poate și vrea să vă inspire și să vă motiveze pe durata întregii zile. Vă invit să profitați zilnic la maximum de aceste reflecții lasalliene. 

VINERI

Evanghelia duminicii a XXIV–a de peste an: Va fi mai mare bucurie în cer pentru un păcătos care se converteşte.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 15,1-10

În acel timp, toţi vameşii şi păcătoşii se apropiau de Isus, ca să-l asculte. Fariseii şi cărturarii însă murmurau spunând: “Acesta îi primeşte pe păcătoşi şi mănâncă cu ei”. Atunci le-a spus această parabolă: “Care om dintre voi, având o sută de oi şi pierzând una dintre ele, nu le lasă pe cele nouăzeci şi nouă în pustiu şi umblă după cea pierdută până când o găseşte? Iar când o găseşte, o pune pe umerii săi bucurându-se şi, venind acasă, îi cheamă pe prieteni şi pe vecini, spunându-le: «Bucuraţi-vă împreună cu mine, pentru că mi-am găsit oaia pierdută!» Vă spun că, tot aşa, va fi mai mare bucurie în cer pentru un păcătos care se converteşte decât pentru nouăzeci şi nouă de drepţi care nu au nevoie de convertire. Sau care femeie, având zece drahme, dacă pierde una dintre ele, nu aprinde lumina şi mătură casa şi caută cu grijă până o găseşte? Iar când o găseşte, îşi cheamă prietenele şi vecinele, spunându-le: «Bucuraţi-vă împreună cu mine, pentru că am găsit drahma pe care o pierdusem!» Tot aşa, vă spun, va fi mai mare bucurie înaintea îngerilor lui Dumnezeu pentru un păcătos care se converteşte”. Cuvântul Domnului 

 

MOTOUL ANULUI: MAI BINE ÎMPREUNĂ                                                      (Săptămâna 2)

LUNI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 sec.).

Ce bine e că am primit în dar o nouă zi și o nouă săptămână! Și ce bine e că le începem în prezența lui Dumnezeu care ne iubește și vrea ca noi să creștem! Dar cum să creștem și să progresăm mai ușor? Imaginea 3 de pe posterul din acest an ne indică o cale simplă: lucrând împreună. Ilustrația ne arată cum un grup de persoane realizează împreună o stea. Aici steaua reprezintă rodul muncii în echipă, reușita, succesul. Pentru noi, steaua ne amintește de La Salle. La Salle suntem noi toți. Împreună suntem mai capabili și mai eficienți. Sunt eu dispus să lucrez împreună cu colegii mei? 

MARŢI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 sec.).

Dragi tineri lasallieni, am văzut ieri că munca în echipă este mai ușoară și mai rodnică. Dar noi avem nevoie și de momente de pauză, de relaxare, de joacă. Imaginea 4 din poster ilustrează tocmai realitatea jocului. Avem nevoie cu toții de destindere. E important să știm să conviețuim cu ceilalți într-un mod plăcut, vesel, distractiv. În școlile La Salle, în centrul activităților școlare și extrașcolare și protagonistul lor este persoana: adică, unul fiecare dintre noi. Pentru a crește, pentru a ne simți bine, pentru a fi mai bun avem nevoie unii de alții. De aceea, vă invit să folosiți pauzele socializând, făcându-vă prieteni noi, bucurându-vă de darul colegului sau al colegei voastre și jucându-vă împreună ceea ce vă face bine și plăcere. Cum folosesc eu pauzele? Vorbesc eu cu colegii mei? Mă joc cu ei? 

MIERCURI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 sec.).

Dragi tineri lasallieni, se spune că numai Dumnezeu nu are început și nici sfârșit. La noi, oamenii, toate au un început și un sfârșit. Chiar dacă am vrea ca zilele noastre minunate să nu mai sfârșească, ele trec repede. Imaginea 5 prezintă momentul când ziua școlară se încheie, iar noi ne întoarcem la casele noastre. Este momentul bilanțului, când fiecare verifică ce a învățat nou și ce a trăit la școală împreună cu colegii, cu profesorii. Amintirea aceasta ne ajută să prelungim bucuria comuniunii și a prieteniei dincolo de zidurile și gardurile liceului nostru. Astăzi ce trăiri aș dori să duc cu mine acasă? 

JOI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 sec.).

Dragi tineri lasallieni, din experiența noastră știm că bucuria împărtășită cu alții devine mai mare, iar povara dusă de mai mulți devine mai ușoară și mai suportabilă. Imaginea 6 vrea să reprezinte întâlnirea noastră cu cei de acasă după întoarcerea de la școală. Sugerează chiar momentul în care persoanele din familie deja împărtășesc și comentează tot ce au trăit la școală pe parcursul zilei. Sugerează, de asemenea, modul în care stilul educației lasalliene trece dincolo de ușile liceului. Familia este ceea ce avem mai nobil, dar ea este și complice în munca noastră educativă. Împărtășind în familie atât bucuriile, cât și neajunsurile trăite la școală, vom răspândi bucuria noastră sau vom trezi și simți compasiunea, mângâierea și sprijinul din partea ei. Cum obișnuiesc eu să împărtășesc cu familia trăirile avute la liceu? 

VINERI

Evanghelia duminicii a XXV–a de peste an: Nu puteţi sluji lui Dumnezeu şi mamonei.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 16,10-13

În acel timp, Isus le-a spus discipolilor săi: “Cine este credincios în cele mai mici lucruri este credincios şi în cele mai mari. Şi cine este necinstit în cele mai mici lucruri este necinstit şi în cele mai mari. Deci, dacă voi nu aţi fost credincioşi cu mamona nedreaptă, cine vă va încredinţa adevărata bogăţie? Şi dacă nu aţi fost credincioşi cu avuţia străină, cine v-o va da pe a voastră? Niciun servitor nu poate sluji la doi stăpâni; căci sau îl va urî pe unul şi-l va iubi pe celălalt, sau va ţine la unul, iar pe celălalt îl va dispreţui. Nu puteţi sluji lui Dumnezeu şi mamonei”. Cuvântul Domnului

 

VALOAREA COOPERĂRII – ZILELE LASALLIENE PENTRU PACE (S 3)

LUNI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 sec.).

Dragi tineri lasallieni, ultima imagine de pe posterul din acest an prezintă un elev (poate fi unul fiecare dintre noi) care, înainte de culcare, așterne ceva pe hârtie. Este momentul de reculegere când ne amintim de colegii noștri dragi, de personalul didactic și nedidactic al liceului, de lucrurile frumoase trăite peste zi. Amintirea este o formă de a prelungi bucuria prieteniei și a colaborării. Reculegerea ne invită însă să cultivăm comuniunea și cooperarea și cu Dumnezeu prezent în unul fiecare dintre noi. El este adevăratul autor al bucuriei și al progresului nostru. Recunoștința și gratitudinea sunt cel mai simplu mod de a simți pacea și bucuria inimii. Obișnuiesc eu să închei ziua făcând o rugăciune de mulțumire, scriind un jurnal etc.? 

MARŢI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 sec.).

În enciclica Fratelli tutti, Papa Francisc, referindu-se la cooperarea dintre oameni, scrie următoarele: „Există un secret frumos pentru a visa și a face din viața noastră o aventură frumoasă. Nimeni nu poate lupta cu viața izolat. […] Avem nevoie de o comunitate care să ne susțină, care să ne ajute și în care să ne ajutăm reciproc să privim înainte. Cât de important este să visăm împreună! […] Singur riști să ai miraje, în care vezi ce nu este acolo; visurile se construiesc împreună». Să visăm ca o singură umanitate, ca umblători ai aceluiași trup uman, ca și copii ai aceluiași pământ care ne adăpostește pe toți, fiecare cu bogăția credinței sau a convingerilor sale, fiecare cu glasul său, toți frați. Ce fac eu pentru a mă simți frate/soră cu ceilalți și parte a familiei umane?         

MIERCURI

Începutul zilelor internaționale lasalliene dedicate păcii – în sala de sport 

JOI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 sec.).

Dragi tineri lasallieni, ieri am reflectat și ne-am rugat împreună pentru pace mai ales în zonele de război și conflict. Pacea este un dar, însă și un rod al eforturilor noastre umane. Nu este suficient doar să implorăm pacea, ci e nevoie să facem și noi ceva concret. Și asta începând de la noi. Iar pentru a putea visa și colabora la pacea universală, trebuie mai întâi să colaborăm la realizarea unui climat armonios în familia, școala și clasa noastră. Ba, mai mult, trebuie să cultivăm pacea și cu noi înșine, în interiorul nostru. Cum voi cultiva eu astăzi pacea în clasa mea, în grupul meu de prieteni, în familia mea, în inima mea? 

VINERI

Evanghelia duminicii a XXVI–a de peste an:

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 16,19-31

În acel timp, Isus le-a spus fariseilor: “Era un om bogat care se îmbrăca în purpură şi mătăsuri fine şi petrecea în fiecare zi cu mare fast; la poarta lui zăcea un sărac cu numele de Lazăr, plin de bube: el ar fi dorit să se sature cu ceea ce cădea de pe masa bogatului. Ba, mai mult, veneau şi câinii să-i lingă bubele. A murit săracul şi a fost dus de îngeri în sânul lui Abraham. A murit şi bogatul şi a fost îngropat. Pe când se chinuia în iad, şi-a ridicat ochii şi l-a văzut pe Abraham şi pe Lazăr în sânul lui şi, strigând, a zis: «Părinte Abraham, îndură-te de mine şi trimite-l pe Lazăr ca să-şi înmoaie vârful degetului în apă şi să-mi răcorească limba, căci mă chinui cumplit în flăcările acestea!» Însă Abraham i-a spus: «Fiule, adu-ţi aminte că ai primit cele bune în timpul vieţii tale, după cum Lazăr, cele rele! Acum însă el este aici mângâiat, tu însă suferi. Şi, pe lângă toate acestea, între noi şi voi este o mare prăpastie, încât cei care ar vrea să treacă de aici la voi să nu poată, şi nici de acolo să treacă la noi». El a zis: «Atunci, te rog, părinte, să-l trimiţi în casa tatălui meu, căci am cinci fraţi, ca să-i prevină, nu cumva să ajungă şi ei în acest loc de chin!» Dar Abraham i-a spus: «Îi au pe Moise şi pe Profeţi: să asculte de ei!» El însă a zis: «Nu, părinte Abraham, dar dacă unul dintre morţi ar veni la ei, s-ar converti». I-a răspuns: «Dacă nu ascultă de Moise şi Profeţi, chiar dacă ar învia cineva din morţi, nu se vor convinge»“. Cuvântul Domnului

 

PACE – Construind drumuri noi pentru pace                                                       (Săptămâna 4)

LUNI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezența lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 sec).

Continuând reflecțiile noastre despre pace, trebuie spus că pacea începe de la noi înșine. Atunci când simțim pace în suflet, atitudinea de liniște, calm și bunăvoință se răsfrânge în mod generos și asupra celorlalți. Și când se petrece acest lucru, cei agresivi și violenți renunță la ostilități și la atitudinile lor negative. Acesta este un proces, pe care este posibil ca fiecare dintre noi să-l fi experimentat măcar o data în prezența unei persoane pacifiste. Pacea este un limbaj universal, care este aplicabil tuturor și care poate fi experimentat de toata lumea. Vom încerca și noi să utilizăm limbajul păcii, să trăim și să răspândim în jurul nostru liniște, calm și bunăvoință? 

MARŢI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 sec).

A lucra pentru pace înseamnă a ne ridica împotriva diferitelor forme de nedreptate din societate. În familia lasalliană este sărbătorit astăzi Fericitul frate francez Scubilion (Jean-Bernard Rousseau, 1797-1867), care și-a dedicat întreaga viață eliberării sclavilor negri din insula Reunion din Africa. A apărat drepturile lor, s-a străduit pentru accesul lor gratuit la educație și școală și a lucrat mult pentru armonie și pace între diferitele triburi existente, respectiv între diferitele clase sociale care populau insula. Astăzi, ca semn de recunoștință, icoana lui este la loc de cinste în toate familiile băștinașilor. Cum rezolvăm noi conflictele în clasă sau între prieteni? Căutăm noi drumul dreptății și al adevărului? 

MIERCURI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 sec).

Mahatma Gandhi spunea că nu există o cale pentru pace, căci pacea este calea. Este dorința și binecuvântarea pe care le-a transmis-o Isus ucenicilor săi și pe care le auzim și noi des la sf. Liturghie: Pacea să fie cu voi! Calea păcii ne sugerează atât experiența ei, cât și acțiunea în favoarea făuririi și răspândirii păcii în ambientul în care trăim. Calea păcii ne conduce la fericire: „Fericiți făcătorii de pace, căci aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema.” (Mt 5,9). Ne considerăm noi făcători de pace? Am intervenit vreodată pentru a restabili pacea? Cum am procedat? 

JOI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 sec). Preotul dominican belgian Dominique Pire, care a primit premiul Nobel pentru pace în 1958 pentru angajamentul său în favoarea refugiaților din Cel de-Al II-lea Război Mondial, spunea că există o tentație extrem de subtilă și periculoasă de a confunda pacea cu simpla absență a războiului, cum ar fi tentarea de a confunda sănătatea cu absența bolilor sau libertatea cu neființa în închisoare. Terminologia este uneori înșelătoare. De exemplu, expresia „coexistență pașnică” înseamnă absența războiului și nu pacea adevărată. A face pace înseamnă mai mult decât a conviețui în toleranță, înseamnă a iubi. Iar a iubi presupune a ierta din inimă. Ne este ușor să iertăm din toată inima pe cei care ne-au făcut un rău? 

VINERI

Evanghelia duminicii a XXVII–a de peste an: Dacă aţi avea credinţă!

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 17,5-10

În acel timp, apostolii i-au spus Domnului: “Măreşte-ne credinţa!” Iar Domnul a spus: “Dacă aţi avea credinţă cât un grăunte de muştar, aţi spune sicomorului acestuia: «Dezrădăcinează-te şi plantează-te în mare!» şi v-ar asculta. Cine dintre voi, având un servitor la arat sau la păstorit, când acesta se întoarce de la câmp, îi va spune: «Vino îndată şi aşază-te la masă!»? Nu-i va spune mai degrabă: «Pregăteşte-mi ceva pentru cină, încinge-te ca să-mi slujeşti până când voi mânca şi voi bea eu, după aceea vei mânca şi vei bea şi tu!»? Oare trebuie să-i mulţumească servitorului că a făcut cele poruncite? Tot aşa şi voi, când faceţi toate cele care vă sunt poruncite, spuneţi: «Suntem servitori inutili, am făcut ceea ce eram datori să facem»“. Cuvântul Domnului

 

 

Octombrie, luna sfântului  rozariu                                                                                 (Săptămâna 5)

 

LUNI

 La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezența lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 secunde). Dragi elevi, luna octombrie este închinată rugăciunii Sfântului Rozariu, o rugăciune care „concretizează în sine profunzimea întregului mesaj evanghelic”. (Sfântul Ioan Paul al II-lea) Despre rozariu, Papa Francisc spune că este rugăciunea inimii sale, o „rugăciune orientată spre pace”, pentru că atunci când ne rugăm Rozariul, îl contemplăm pe Cristos, principele păcii. „Făcându-ne să ne axăm privirea asupra lui Cristos, Rozariul ne face și făuritori ai păcii în lume.” Astfel, această frumoasă rugăciune completează intențiile noastre de a ne ruga pentru pace, împreună cu toți membrii familiei lasalliene. Cât de des recitați voi rugăciunea sfântului rozariu? Care sunt intențiile voastre atunci când meditați la misterele rozariului?

 

MARŢI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 secunde). Dragi elevi, rozariul este o rugăciune pentru pace, dar și o rugăciune a familiei. Sfântul Ioan Paul al II-lea spunea că „familia care este unită în rugăciune, rămâne unită. Membrii acesteia, îndreptându-și privirea spre Isus, redobândesc și capacitatea de a comunica, pentru a fi solidari, pentru a se ierta reciproc, pentru a o lua de la capăt cu un legământ de iubire reînnoit de Duhul lui Dumnezeu”. Papa Pius al X-lea a scris în testamentul său: „Dintre toate rugăciunile, cea mai frumoasă şi cea mai eficace este Rozariul. Dacă vreţi să domnească pacea în casele voastre, recitaţi Rozariul în familie!” Ați recitat vreodată rozariul în familiile voastre? Cum vă simțiți după ce recitați rozariul?

 

MIERCURI, 5 octombrie- Ziua mondială a educației

JOI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 secunde). Dragi elevi, mâine,7 octombrie o comemorăm pe Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului. Această sărbătoare a fost instituită de către Sf. Părinte Papa Pius al V-lea și aminteşte de victoria obţinută în anul 1571 la Lepanto, prin care au fost îndepărtate gravele ameninţări la adresa credinţei creştine din partea turcilor. Victoria s-a datorat mijlocirii Sfintei Fecioare care era invocată la Roma şi în toată lumea creştină prin rugăciunea sfântului Rozariu. Imediat după câştigarea acestei bătălii, în senatul de la Viena se spunea: „Nu armele ne-au adus victoria, ci Sf. Fecioară care a fost invocată prin Sf. Rozariu”.  Recitat cu devoțiune, credință și meditație, sfântul rozariu oferă beneficii spirituale enorme. Vă invităm, dragi elevi, să recitați zilnic, cu evlavie, misterele Sfântului rozariu. Sfântă Fecioară Marie, Regina Rozariului, roagă-te pentru noi!  

VINERI

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 secunde).

Nu s-a găsit cine să se întoarcă şi să-l glorifice pe Dumnezeu decât acest străin?

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 17,11-19

În timp ce mergea spre Ierusalim, Isus a trecut prin Samaria şi Galileea. A intrat într-un sat şi i-au venit în întâmpinare zece leproşi care stăteau la distanţă.  Aceştia şi-au ridicat glasul, strigând: „Isuse, Învăţătorule, îndură-te de noi!”  Văzându-i, el le-a spus: „Mergeţi şi arătaţi-vă preoţilor!” Şi, în timp ce mergeau, s-au curăţat. Unul dintre ei, văzând că s-a vindecat, s-a întors glorificându-l pe Dumnezeu cu glas puternic  şi a căzut cu faţa la picioarele lui, mulţumindu-i; iar acesta era samaritean. Atunci Isus a spus: „Oare nu s-au curăţat zece? Unde sunt ceilalţi nouă?  Nu s-a găsit cine să se întoarcă şi să-l glorifice pe Dumnezeu decât acest străin?” Apoi i-a zis: „Ridică-te şi mergi! Credinţa ta te-a mântuit”. Cuvântul Domnului

 

Despre compasiune, empatie și altruism                                                                  (Săptămâna 6)

 Luni

La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 secunde). Dragi elevi, deoarece săptămâna trecută am iniţiat campania de strângere de alimente pentru bătrânii şi copii din Centrul „Sfântul Ioan Paul al II-lea”, din Butea, dorim ca în această săptămână reflecţiile zilnice să se axeze asupra deschiderii față de cei de langă noi, în special față de cei sărmani și în nevoi, prin compasiune. Care sunt primele cuvinte care vă vin în minte când vă gândiți la compasiune?

Când auzim acest concept al compasiunii, cei mai mulţi ne gândim la cuvinte precum îngrijorare, milă sau bunătate. Compasiunea implică nevoia de a lua anumite măsuri pentru a ușura suferința celeilalte persoane. Simțiți voi nevoia de a ajuta persoanele aflate în suferință? V-ați implicat activ în ajutorarea bătrânilor şi copiiilor din Centrul „Sfântul Ioan Paul al II-lea”, din Butea? 

Marţi             

            La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 secunde). Deseori sentimentul de compasiune este însoțit de empatie. Ce este empatia? Empatia este capacitatea de a înțelege sau a simți ceea ce simte o altă persoană, din perspectiva acesteia. A te pune în locul altcuiva poate fi dificil, mai ales când acesta suferă, dar este foarte util, căci permite înțelegerea momentelor prin care persoana respectivă trece. Empatia este acea trăire care dă naștere unei tendințe comportamentale de ajutorare naturală, spontană, a celorlalți și exprimare a compasiunii. La polul opus se află indiferența. Ce simțiți când vă gândiți la bătrânii şi copii din Centrul „Sfântul Ioan Paul al II-lea”, din Butea? Sunteți capabili să empatizați cu suferința acestora sau preferați să îi tratați cu indiferență? 

Miercuri                    

            La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 secunde). Un alt sentiment care însoțeste compasiunea este altruismul. Altruismul înseamnă a fi preocupat, a avea grijă de bunăstarea celuilalt fără aşteptarea recunoştinţei sau a vreunei compensaţii sau gratificaţii. Este dovedit științific faptul că persoanele altruiste sunt mai încrezătoare, fericite şi optimiste datorită mulţumirii sufletești obţinută la gândul că i-am ajutat pe ceilalţi, că am interacţionat cu aceştia. În plus, relaţia cu ceilalţi duce la o mai bună integrare socială şi este un ajutor imens împotriva singurătăţii şi izolării. Când ați fost ultima oară altruiști? Cum vă simțiți după ce ajutați o persoană nevoiașă? 

Joi

            La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 secunde). Compasiunea presupune a fi capabil de empatie însoțită de un comportament altruist. Ea este înrădăcinată în bunătatea umană și ne ajută să îi observăm pe ceilalți care suferă. Pentru a avea compasiune este suficient să fim atenți la cei din jurul nostru și disponibili lor atunci când este necesar pentru a le ușura suferința. Ați aratat compasiune celor nevoiași în această săptămână? Ce acte de compasiune mai puteti realiza? 

VINERI        

Dumnezeu va face dreptate aleşilor săi care strigă către el.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 18,1-8

În acel timp, Isus le-a spus discipolilor săi o parabolă referitor la datoria de a se ruga întotdeauna şi de a nu se descuraja:  ”Într-o cetate, era un judecător care nu se temea de Dumnezeu şi căruia nu-i era ruşine de oameni. Şi mai era în cetatea aceea o văduvă care venea la el şi-i spunea: «Fă-mi dreptate împotriva duşmanului meu!»  Dar, mult timp, el nu a voit. Apoi şi-a zis: «Deşi de Dumnezeu nu mă tem şi de oameni nu mi-e ruşine,  pentru că nu mă lasă în pace, îi voi face totuşi dreptate văduvei acesteia, ca să nu vină şi să mă tot bată la cap»“. Iar Domnul a zis: “Aţi auzit ce a spus judecătorul nedrept!  Oare Dumnezeu nu va face dreptate aleşilor săi care strigă zi şi noapte către el, chiar dacă-i face să aştepte?  Vă spun că le va face dreptate repede. Dar când va veni Fiul Omului, va găsi oare credinţă pe pământ?”         Cuvântul Domnului

 

Luna octombrie, luna misiunilor                                                                                     (Săptămâna 7) 

Luni

        La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm!

Dragi elevi, luna octombrie este cunoscută în Biserica noastră Catolică ca luna sfântului Rozariu și totodată luna misiunilor. Duminică, 23 octombrie, sărbătorim a 96-a  Ziua Mondială a Misiunilor. Reflecțiile din următoarele zile se vor axa pe mesajul papei Francisc pentru această zi, având ca temă cuvintele lui Isus de la înălțarea sa la cer: “Îmi veți fi martori” (Fapte 1,8). Aceste cuvinte exprimă caracterul comunitar și bisericesc al chemării misionare. Papa Francisc ne transmite în mesajul său că “fiecare botezat este chemat la misiune în Biserică, de aceea misiunea nu se face individual, ci împreună, în comuniune.” Aceste cuvinte ale papei Francis se potrivesc și cu motto-ul acestui an școlar: “Mai bine împreună!” Dragi elevi, considerați că în misiunea voastră, de a ajuta pe cei în suferință, e mai bine să fiți singuri sau împreună? De ce este mai bine împreună? 

Marţi             

            La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 secunde). Dragi elevi, vineri, 21 octombrie marcheză sfârșitul lunii lasalliene dedicată reflecției și rugăciunii pentru pace. Tema zillelor lasalliene pentru pace din acest an “Construind drumuri noi pentru pace” completează mesajul Papei Francisc pentru Ziua mondială a Misiunilor. Acesta ne îndeamnă să fim mărturisitorii evangheliei “până la marginile pământului” așa cum  mulți creștini, din cauza persecuțiilor religioase și a situațiilor de război și violență, sunt constrânși să fugă din țara lor către alte țări unde îl mărturisesc pe Cristos și iubirea lui Dumnezeu”. Dragi elevi, când ați mărtusit ultima oară credința voastră? Ce sentimente stârneste în voi ideea de a fi creștin? 

Miercuri                    

            La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 secunde). În ultima parte a mesajului său pentru Ziua Mondială a Misiunilor, papa Francisc evidențiază cuvintele lui Isus prin care promite ajutorul Duhului Sfânt: “Veți primi o putere. “ Niciun creștin nu poate da o mărturie deplină și reală fără inspirația și ajutorul Spiritului Sfânt. De aceea, “fiecare discipol misionar al lui Cristos este chemat să recunoască importanța fundamentală a lucrării Spiritului, să trăiască împreună cu El în viața de zi cu zi și să primească fără încetare putere și inspirație de la El. Chiar când ne simțim obosiți, fără motivație, pierduți, să ne amintim să recurgem la Duhul Sfânt în rugăciune, care, are un rol fundamental în viața misionară, pentru a ne lăsa refăcuți și întăriți de El, izvor dumnezeiesc inepuizabil de noi energii și al bucuriei de a împărtăși cu alții viața lui Cristos”. Dragi elevi, voi ce faceți când vă simțiți obosiți, fără motivație sau pierduți? Ați folosit vreodată rugăciunea ca modalitare de refacere și întărire? 

Joi

          La începutul acestei noi zile, să ne amintim că suntem în prezenţa lui Dumnezeu. Să-l adorăm! (pauză 5-6 secunde). Dragi elevi, ziua de mâine, 21 octombrie marchează sfârșitul lunii lasalliene pentru pace iar ziua de sâmbată, 22 octombrie este dedicată, sfântului Ioan Paul al II-lea. Pentru a comemora aceste două momente importante, am inclus in reflecția de astă zi rugăciunea sfântului Ioan Paul al II-lea pentru pace:Dumnezeul Părinților noștri, mare și milostiv, Domn al păcii și al vieții, Tatăl tuturor. Tu ai planuri de pace și nu de suferință, condamni războaiele și nimicești mândria celor violenți. Tu l-ai trimis pe Fiul tău Isus pentru a proclama pacea celor de aproape și celor de departe, pentru a-i reuni pe oamenii din fiecare rasă și din fiecare neam într-o singură familie. Ascultă strigătul unanim al copiilor tăi, rugămintea sinceră a întregii omeniri: să nu mai existe vreodată război, aventură fără întoarcere, să nu mai existe vreodată război, spirală de doliu și violență; fă să înceteze acest război, amenințare pentru creaturile tale, în cer, pe uscat și pe mare. În comuniune cu Maria, Maica lui Isus, noi te implorăm: vorbește inimilor celor responsabili pentru soarta popoarelor, oprește logica retorsiunii și a răzbunării, sugerează noi soluții cu Duhul tău, gesturi generoase și onorabile, spații de dialog și de așteptare răbdătoare mai rodnice decât termenele pripite ale războiului. Dăruiește timpului nostru pace. Să nu mai existe vreodată război. Amin!

 

Vineri

A coborât la casa lui îndreptăţit mai degrabă vameşul decât fariseul.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 18,9-14
În acel timp, Isus a mai spus această parabolă unora care se credeau în sine drepţi şi-i dispreţuiau pe alţii:  ”Doi oameni au urcat la templu, ca să se roage: unul era fariseu, iar celălalt, vameş. Fariseul, stând în picioare, se ruga în sine astfel: «Dumnezeule, îţi mulţumesc că nu sunt ca ceilalţi oameni: hrăpăreţi, nedrepţi, adulteri, sau chiar ca vameşul acesta.  Eu postesc de două ori pe săptămână, dau zeciuială din ceea ce câştig». Vameşul, în schimb, stând departe, nici măcar nu îndrăznea să-şi ridice ochii spre cer. Îşi bătea pieptul, zicând: «Dumnezeule, îndură-te de mine, păcătosul!»  Vă spun că a coborât la casa lui îndreptăţit mai degrabă acesta decât celălalt; căci oricine se înalţă pe sine va fi umilit, iar cel care se umileşte va fi înălţat”.Cuvântul Domnului

 

Cele mai vizionate

Reflecții de dimineață